Valborg och melodifestival i New York

Det går att ta svensken ur Sverige men inte Sverige ur svensken. Det insåg Thomas Noe och skapade International Swede – ett nätverk med fäste i The Big Apple som varje år lockar tusentals svenskar till olika happenings.

Under strecket
Publicerad
AXEL ÖBERG
Foto: AXEL ÖBERG
Annons

– Även om man har flyttat så tycker svenskar om att träffa andra svenskar. Våra fester ska vara en bild av det man får på Stureplan eller Avenyn, man ska glömma att man är utomlands för en stund, säger Thomas Noe.

Musiken matas ut i lokalen i Midtown och i baren trängs människorna. Det är lördag kväll och för den som står utanför ser det ut som ytterligare en bra fest i New York. För den som befinner sig på insidan är det inte mycket Big Apple över tillställningen - snarare en happening fylld av svensk musik och hälsningsfraser på klingande småländska. Mitt i allt står Thomas Noe, 33 år, som lockat flera hundra människor till högtidsfirande på baren Rebel NYC. Han har själv såväl ett svenskt som ett amerikanskt pass i fickan och ser både Sverige och USA som sitt hemland. Men där andra har flyttat utomlands för att se en annan kultur, har Thomas Noe behållt en kärlek till Sverige. Sedan 2002 har han, tillsammans med Emilia Sixstensson, och på senare tid även Martin Tajkhan, tagit på sig uppgiften att sammanföra svenskar vid högtider som midsommar och lucia samt happenings som Melodifestivalen, konserter och större fotbollsmatcher.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons