Välbefinnande kopplas till längre liv

Äldre med stor känsla av välbefinnande lever längre än andra som är mindre tillfreds. En stor brittisk studie lyfter fram känslan av att ha ett syfte med tillvaron som en oberoende faktor med stark koppling till hälsan.

Under strecket
Publicerad
 Vad ger dig välbefinnande?    
 Erik Hedman, 34 år, med sonen Loke, 1 år: Jag tycker att det som är viktigt har skiftat lite med åren. Nu är familjen viktigast men så var det kasnke inte på samma sätt förr. Träning är också viktigt för mig och jag tränar 5-6 gånger i veckan. Jag är också intresserad av hur kroppen påverkas av andra saker, som att äta rätt.

Vad ger dig välbefinnande? Erik Hedman, 34 år, med sonen Loke, 1 år: Jag tycker att det som är viktigt har skiftat lite med åren. Nu är familjen viktigast men så var det kasnke inte på samma sätt förr. Träning är också viktigt för mig och jag tränar 5-6 gånger i veckan. Jag är också intresserad av hur kroppen påverkas av andra saker, som att äta rätt.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Brittiska och amerikanska forskare  har studerat 9 050 engelsmän i 65-årsåldern. Fyndet: de med högst känsla av välbefinnande löpte 30 procent mindre risk att dö under de 8,5 år som studien pågick, jämfört med dem som var minst nöjda.

– Det finns ett samband mellan välbefinnande och dödlighet som inte hänger ihop med någon annan faktor som vi kunnat upptäcka, säger studiens huvudförfattare Andrew Steptoe, som är professor vid University college London.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons