Annons
X
Annons
X

Valarbetare fällda för fusk Socialdemokraterna ser över utbildningen av funktionärer vid val

En fällande dom om misstänkt valfusk i Stockholm rörde snabbt upp politiska svallvågor. Frågan ska diskuteras vid ett möte med samtliga riksdagspartier. Socialdemokraterna ser över utbildningen av valarbetare och partisekreterare Lars Stjernkvist talar om ett allvarligt brott.

Det var valfusk, eller mer korrekt uttryckt ”otillbörligt verkande vid röstning”. Stockholms tingsrätt går på en sträng linje i sin bedömning av händelserna vid ett valmöte på äldreboendet Skolörten i Hässelby den 5 september 2002.
Två valarbetare, Klas Innergård och Saied Tagavi, döms till 75 dagsböter var och ska även betala rättegångskostnader på 9 000 respektive 10 000 kronor.
Tingsrätten finner det ”oförklarligt” att två erfarna partiarbetare föll undan för kraven från en 84-årig kvinna om att genomföra en poströstning vid mötet, trots att båda egentligen tyckte att det saknades förutsättningar för att rösta.

Valarbetarnas förklaring, att de ställdes inför en stressad och kaotisk situation som de inte räknat med, ”kan med hänsyn till omständigheterna inte godtagas”, skriver tingsrätten i domen.
Vice överåklagare Mats Åhlund är nöjd.

– Valproceduren är själva fundamentet i demokratin. Den här domen understryker vikten av att alla som medverkar vid ett val följder de spelregler som finns till punkt
och pricka, säger han.
Valarbetarna som hoppats på en frikännande dom var chockade över tingsrättens bedömning. Saied Tagavi kommer att överklaga domen.

Annons
X

– Jag är förvånad och bestört. Vi har inte fuskat. Formuleringarna på valkuverten är otydliga. Jag tolkade det som att vi kunde göra så här, säger han.
Lika upprörd är Klas Innergård.

– Jag har suttit som nämndeman i tolv år och har aldrig varit med om att man klämmer åt folk på så lösa boliner. Det här luktar politisk dom. Man ville till varje pris sätta åt någon, säger han.
Moderaterna var snabbt ute med en invit till samtliga partisekreterare om ett möte för att diskutera hur partierna kan stärka demokratin och motarbeta valfusk.

– Det är anmärkningsvärt att det största och regeringsbärande partiet uppenbarligen har en kultur där sådant här kan frodas, säger Sven-Otto Littorin.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hans s-kollega Lars Stjernkvist betonar allvaret i det som skett och tycker att det visst finns anledning för partierna att träffas och diskutera frågan.

  – Men det handlar om
  två av 20 000 valarbetare. Då är det fel att prata om någon ”kultur” som tillåter det här, säger han.
  Moderaterna i Stockholms stadshus var lika snabbt ute och krävde vid ett möte med kommunstyrelsens demokratiberedning igår en utredning om hur valfusk kan förebyggas i framtiden.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X