X
Annons
X

Valaffischer en tradition som biter sig fast

Från skräckpropaganda till "Rösta på Gösta" och budskap som fokuserar på person – valaffischerna har varit ett stående inslag i valrörelsen i snart 100 år. Och deras ställning är ännu stark, trots konkurrens från sociala medier.

– Jag tror att de kommer att leva vidare, säger medievetaren Nicklas Håkansson.

Håkansson, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid JMG i Göteborg, är en av författarna till boken "Politik i det offentliga rummet" som tittar närmare på valaffischernas roll. Men trots att de funnits så länge vi har haft allmänna val är det tveksamt hur mycket de påverkar.

– Det är ruskigt svårt att skilja ut en viss typ av budskap från den totala mängden. De kan ha viss betydelse när det gäller att kryssa en viss kandidat framför en annan, men jag har svårt att tänka mig att det skulle påverka partivalet, säger han.

Valaffischer vid Södertälje järnvägsstation i årets valrörelse. Affischerna är en sekellångtradition som håller sig kvar, trots det förändrade medielandskapet.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 4

Bilden på dåvarande Moderatledaren Gösta Bohman från 1976 innebar ett nytt sätt att presentera en partiledare.

Foto: TT Bild 2 av 4

Socialdemokraternas affisch från 1958 med texten "Gärna medalj, men först rejäl pension" är en av de mest klassiska.

Foto: TT Bild 3 av 4

1928 varnade unghögern för att en röst på Arbetarepartiet var en röst på Sovjetkommunism. Valet kallas än i dag "kosackvalet".

Foto: TT Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X