Vi for upp med morVäl hårdkokt i Smirnoffs fiktiva Västerbotten

Författaren Karin Smirnoff (född 1965) är bosatt i Piteå och har tidigare arbetat bland annat som fotograf och journalist. Nu får debutromanen från 2018, ”Jag for ner till bror”, en uppföljare.
Författaren Karin Smirnoff (född 1965) är bosatt i Piteå och har tidigare arbetat bland annat som fotograf och journalist. Nu får debutromanen från 2018, ”Jag for ner till bror”, en uppföljare. Foto: Johan Gunséus

Har man rätt att ingripa i andra människors liv? Den frågan ställer Karin Smirnoff på sin spets i uppföljaren till den Augustnominerade debuten ”Jag for ner till bror”. Här möts vi av en än mer hårdkokt berättelse, som får Yukiko Duke att längta efter lite mer ljus.

Under strecket
Publicerad
Annons

Karin Smirnoff gjorde en sensationell debut med den hårdkokta romanen ”Jag for ner till bror” om livet i en liten, fiktiv västerbottnisk by. I denna mörka pärla – för vilken författaren välförtjänt Augustnominerades förra året – återvände den konstnärligt begåvade, men vilsna, Jana Kippo efter många år i storstaden till sin hemby Smalånger och den svårt alkoholiserade tvillingbrodern Bror. Men också till minnen av en uppväxt präglad av våld och brutala övergrepp. I uppföljaren ”Vi for upp med mor” är tonen om möjligt ännu mörkare.

När jag började läsa Karin Smirnoffs debut frågade jag mig hur mycket elände det litterära Västerbotten egentligen orkar med. Men kapitulerade snart. Det var så mycket som gjorde läsningen av ”Jag for ner till bror” minnesvärd, inte minst den värme och förståelse med vilken författaren skildrar sina gestalter. De är människor som lever i såväl ekonomisk som känslomässig misär, men framställs med värdighet och respekt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons