Annons

”Väl fungerande avlopp gynnar alla”

Anders Mårtensson.
Anders Mårtensson. Foto: Mattias Ahlm

Om Peter Ridderstolpe vill sänka ambitionerna i miljökraven för enskilda avlopp bör han argumentera för det, i stället för att misstänkliggöra våra motiv. Det skriver Anders Mårtensson, VVS-fabrikanternas råd, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Peter Ridderstolpe hävdar i sin artikel i Svenska Dagbladet den 8 september att övergödning inte är ett utbrett problem i Sverige och att de små avloppens påverkan är liten i sammanhanget. Men Östersjön är fortfarande svårt drabbad av övergödning. Ett tydligt tecken som påverkat många är sommarens rika algblomning. Trots att de största utsläppen av fosfor fortfarande kommer från jordbruket behöver utsläppen från samtliga källor minska, även från de små avloppen.

Den extra fosforrening som Peter Ridderstolpe skriver om i sin debattartikel är ett krav för de avlopp som ligger i särskilt känsliga områden. För sådana avlopp med stor risk för utsläpp i känsligt vatten eller i andras brunnar krävs extra fosforrening, med hjälp av kemfällning eller en fosforfälla. I mindre känsliga områden endast slamavskiljare med en efterföljande infiltration eller markbädd.

Annons
Annons
Annons