Annons
X
Annons
X
Sport
Krönika

Anders Lindblad: Infantino mest en uppdatering av kejsarens nya kläder

Muthärvan i Fifa

Ny ordförande och reformpaket på plats. Gianni Infantino är mannen som ska försöka återupprätta Fifas skamfilade anseende. Men valet av schweizaren är mest en uppdatering av kejsarens nya kläder.

[object Object]
Gianni Infantino Foto: Michael Probst/AP

Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa från Bahrain var favorit. Men efter två röstningsomgångar stod det klart att 45-årige Gianni Infantino, som vi mest känner till från Uefas lottningsprocedurer, är Fifas nye ordförande.

Infantino fick överraskande flest röster även i den första omgången, 88 mot 85 för Shejk Salman, men det hade krävts två tredjedels majoritet för att vinna direkt.

I den andra rundan räckte enkel majoritet och det visade sig att merparten av ledamöterna som i första omgången lagt sin röst på antingen Prins Ali bin Hussein eller Jérôme Champagne då valde Infantino i stället.

Annons
X

Med 115 röster mot 88 för Shejk Salman tog Infantino hem segern. Därmed är det han som ska försöka få det internationella fotbollförbundet på rätt köl efter alla skandaler.

Sverige röstade på Infantino med förhoppning att han är rätt person att återupprätta Fifas anseende. Men utbrytarkungen Houdini hade en enklare uppgift än den som väntar Infantino.

Man ska ju inte döma någon på förhand, men jag hade mycket hellre sett en ny ordförande helt utan bakgrund från den kultur som funnits tidigare.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Infantino har jobbat på det europeiska fotbollförbundet Uefa sedan 2000 och blev där Michel Platinis närmaste man när han 2009 tillträdde tjänsten som generalsekreterare. Han har hela tiden varit lojal med Platini, även sedan Platini drogs in i Fifahärvan i höstas och stängdes av från all fotbollsverksamhet sedan det visat sig att han tagit emot 17,2 miljoner kronor av Sepp Blatter 2011 för arbete som han ska ha utfört mellan 1998-2001.

  Just den nära kopplingen till Platini och hans förehavanden som Uefapresident är graverande för Infantino. Han har visserligen aldrig varit misstänkt för några oegentligheter, men frågan är vad han visste om affärerna mellan Blatter och Platini.

  Det var när Platini stängdes av som Infantino bestämde sig för att ställa upp i Fifavalet. Han har hållit en låg profil när det gäller kritiken mot Blatter och Platini och det är just bristen på ett tydligt avståndstagande från den tidigare unkna miljön inom Fifa som jag saknar.

  Risken är att Infantio, trots fina ord om nystart, respekt, återupprättelse och blablabla, bara är en nyputsad version av kejsarens nya kläder.

  Visserligen med en lite finare och fläckfriare kostym på ytan, men skräddarsytt med samma fula tyg.

  Man ska inte måla f-n på väggen totalt innan Infantio getts chansen att omsätta ord i handling, men Fifa hade mått bäst av ett helt nytt styre utan tidigare ”släktskap” i familjen.

  Även om det klubbade reformpaketet innehåller flera bra nyheter – bland annat hårdare tag mot korruption samt jämnare könsfördelning i ledande positioner – är risken överhängande att kulturen inom Fifa inte kan förändras i grunden, vilket är nödvändigt.

  – Vi ska återupprätta Fifas rykte och alla kommer att applådera, sade Infantino i sitt tacktal.

  Fan tro´t!

  Fifa är en koloss på lerfötter med 209 medlemsländer som har olika särintressen. Mutskandalerna och de olika tillslagen har inte bara solkat ned Fifas varumärke rejält och orsakat flera ledamöters fall, utan även varit dyrbart rent ekonomiskt. Sedan i maj i fjol har organisationen förlorat tio miljoner dollar varje månad i juridiska kostnader och uteblivna sponsorintäkter.

  Gianni Infantino har onekligen mycket att ta tag i. Han måste börja med att sopa rent framför egen dörr.

  Annons

  Gianni Infantino

  Foto: Michael Probst/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X