Väktarrådet i Iran redo räkna om rösterna

Det mäktiga Väktarrådet i Iran är redo att räkna om rösterna i omstridda valkretsar i presidentvalet, rapporterar statliga medier. Beskedet är en total omsvängning av myndigheternas tidigare hållning. Sedan valresultatet presenterades i lördags har protesterna växt mot vad som ses som omfattande valfusk.

Under strecket
AFP, TT
Uppdaterad
Publicerad
Den besegrade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi talar till demonstranterna på måndagen då en gigantisk manifestation genomfördes i protest mot valutgången.  Nu meddelar det mäktiga Väktarrådet att rösterna i vissa området kan komma att räknas på nytt.

Den besegrade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi talar till demonstranterna på måndagen då en gigantisk manifestation genomfördes i protest mot valutgången. Nu meddelar det mäktiga Väktarrådet att rösterna i vissa området kan komma att räknas på nytt.

Foto: AP
Annons

Snabba reaktioner i Twitter-flödet talar om omräkningen som ett trick i försöken att vinna tid, och Väktarrådet anklagas för att vara en del i fusket. Väktarrådet är den mäktigaste institutionen i Iran, för närvarande dominerad av konservativa krafter som står bakom den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

En företrädare för oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi säger till Reuters att reformisterna vill att hela valet ska göras om, och att det inte räcker med omräkning av ”några få valurnor”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons