Väktare kan skydda saknades hem

I eftermiddag tog polisen formellt över ansvaret för listan över saknade svenskar efter flodvågskatastrofen i Asien. Hittills har både regeringen och polisen hävdat att listorna inte ska publiceras, bland annat på grund av risk för inbrott hos de drabbade. Men namnen kan kan komma att offentliggöras om listorna visar sig tillräckligt säkra.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under eftermiddagen ska listorna kvalitetsgranskas och först därefter kan polisen besluta om ett eventuellet offentliggörande. Besked kan väntas på onsdagsförmiddagen, uppger Rikspolisstyrelsen i ett pressmeddelande.

På måndagen fanns på listorna 827 personer, som saknas av anhöriga, plus ytterligare 1 495 om vilka det saknas tillräckligt bra information. I dag var motsvarande siffror nere i 702 respektive 1 201 personer.
Men listorna kommer säkerligen att fortsätta krympa i vid en närmare kontroll, tror Rikskriminalens chef Therese Mattsson:
– Vi vet redan att det förekommit både dubbel- och trippelnoteringar av samma personer, sade hon till SVT:s Rapportredaktion på tisdagseftermiddagen.
Andra länder, exempelvis Danmark, har valt att publicera sin lista. Det resulterade i att man snabbt kunde reducera antalet saknade från cirka 400 till ett 80-tal, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Annons
Annons
Annons