Annons
X
Annons
X

Väktare bröt mot lagen

Väktarbolaget CSG använde civilklädda väktare under Riksteaterns gatukonstkonventet Art of the streets, trots att de enligt lag måste bära uniform. Det framgår av polisförhör. Oppositionen kräver nu att staden ser över sitt avtal med bolaget.

(uppdaterad)
[object Object]
Elva gripanden på två dagar. Polisen och väktarbolaget CSG hade extra personal på Söder under gatukonstkonventet Art of the streets i augusti. Här är samtliga gripanden för klotter som gjordes under helgen. Foto: GRAFIK DAVID NYMAN (FAKTA: TOBIAS BRANDEL)

Igår avslöjade SvD att polisens uppgifter om att 16 personer gripits för klotter i samband med Art of the streets i somras var fabricerade, och att endast ett fall gick att knyta till arrangemanget.

Av SvD:s granskning av polisrapporterna från gripandena framgår nu också att det finns flera uppgifter om att väktarbolaget CSG, som anlitas av Stockholms stad och SL, har ägnat sig åt förbjuden civil spaning. Väktare på bevakningsföretag måste enligt lag alltid bära godkänd uniform där det tydligt står att de är väktare.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”NN berättar att han jobbar som civil väktare som spanar mot klotterbrott”, står det i polisens förhör med en av CSG:s väktare som varit med vid ett av gripandena. I brottsanmälan slår polisen fast att ”civila väktare gripit 3 st killar som klottrat”.

  Annons
  X

  I ett annat fall den aktuella helgen uppger en misstänkt gärningsman i polisförhör att det vara civila väktare från CSG som grep honom. I ett tredje säger en av de gripna enligt polisens förhörsprotokoll att väktarna bara hade ”ett pyttelitet märke” på skjortan.

  De enda undantag som görs från uniformsregeln är för butikskontrollanter och för personskydd, då civila kläder får bäras. Rikspolisstyrelsen har inte beviljat något undantag för CSG.

  –Det är allvarligt eftersom det innebär att väktarna agerar mer polisiärt än lagen tillåter. Det är olyckligt om det blir så här igen, det finns en historik här och jag hoppas att SL har den historiken i minne, säger Lars Sjöberg på Rikspolisstyrelsens rättsavdelning.

  På 1990-talet anlitade SL bolaget Falck Security, som hamnade i en stor kontrovers bland annat för att de använt just civila klotterspanare.

  Om länsstyrelsen kommer fram till att CSG sysslar med civil spaning riskerar väktarbolaget vite och att förlora tillståndet att utföra bevakning.

  –Får vi in sådana rapporter från polisen kommer vi att starta ett tillsynsärende mot företaget och konfrontera dem med uppgifterna, säger Hellena Bäck på länsstyrelsen.

  På CSG förnekar man uppgifterna.

  –Vi kan inte jobba som civila väktare, så jobbar inte vi. Det där vet jag inte var det kommer ifrån, säger Peter Wattvil, marknadschef på CSG.

  Oppositionen i Stockholms stadshus är mycket upprörd efter SvD:s avslöjanden.

  –Jag kommer att begära att Stockholms stad gör en fullständig sammanställning av kostnaderna för att anlita väktarbolag, och vad man beställt för tjänster. Här satsar staden miljontals kronor och skickar ut civilklädda agenter för att jaga rätt på ungdomar som inte passar in i stadens klotterpolicy. Det är skevt, när det finns andra sammanhang där det finns ett större behov av skydd och trygghet, säger oppositionsborgarråd Tomas Rudin (S).

  Han menar att det är ett allvarligt demokratiproblem att polis och väktare visat sig fabricera siffrorna om antalet gripna på Art of the streets.

  –Det är siffror som presenterats i ett sammanhang där de har politisk betydelse. Det fanns en viktig diskussion kring yttrandefrihet med Art of the streets. Polisen satte i praktiken punkt för den diskussionen när de gick ut med sitt påstående, som nu inte visar sig stämma, säger Tomas Rudin.

  Trafikborgarråd Ulla Hamilton (M) vill inte intervjuas av SvD utan hälsar via sin pressekreterare att hon utgår från att polisens information alltid är korrekt.

  Kolbjörn Guwallius

  Annons
  Annons
  X

  Elva gripanden på två dagar. Polisen och väktarbolaget CSG hade extra personal på Söder under gatukonstkonventet Art of the streets i augusti. Här är samtliga gripanden för klotter som gjordes under helgen.

  Foto: GRAFIK DAVID NYMAN (FAKTA: TOBIAS BRANDEL) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X