Annons

Torgny Nordin:Vägvisare till den vilda östasiatiska naturen

Dersu Uzala, spelad av Maksim Munzuk i Kurosawas film från 1975. Till höger den amerikanske zoologen Jonathan C Slaght med Blakistons fiskuv.
Dersu Uzala, spelad av Maksim Munzuk i Kurosawas film från 1975. Till höger den amerikanske zoologen Jonathan C Slaght med Blakistons fiskuv. Foto: TT, jonathanslaght.com

Det finns många människor i taigan, säger Dersu Uzala i Kurosawas film ”Vägvisaren”. Han börjar räkna upp dem: mössen, soblarna, kråkorna, vildsvinen. Ett drygt sekel efter den verklige Dersu Uzala beger sig zoologen Jonathan C Slaght till samma trakter för att hitta och skydda världens största uggla.

Under strecket
Publicerad

Det finns magiska böcker. Här ett exempel. För många år sedan satt jag hemma hos en god vän i Moskva. Väggarna i våningens rum täcktes av höga bokhyllor och med huvudet på sned dechiffrerade jag – ljudande som ett skolbarn – bokryggarnas kyrilliska titlar om topografiska undersökningar, postglaciala landskapsanalyser och jordartsbeskrivningar. Inte mycket magi, kan tyckas. Men så en ovanligt sliten volym med ett kort namn.

”Dersu Uzala” sade jag högt och vände mig mot min vän. Visst, svarade han muntert, och tillade med eftertryck att det är en magisk bok. ”Dersu Uzala” är faktiskt skälet till att jag blev naturgeograf, fortsatte han, och tillade att det nog även gäller för generationer av andra ryska geografer och geologer. Vid tidpunkten kände jag själv endast till Akira Kurosawas filmatisering som på svenska fick namnet ”Vägvisaren”, boken hade jag ännu inte läst.

Annons
Annons
Annons