Vägverkets nya resepolicy slår hårt mot biljättarna

I Vägverkets nya resepolicy blir kraven på säkerhet stenhårda. Kraven på bränsleförbrukning slår hårt mot stora tjänstebilsleverantörer som Volvo, Saab, Audi och Volkswagen. I princip ska Vägverket bara köpa miljöbilar, ett statligt krav som sannolikt också påverkar de privata företagens bilköp kraftigt.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Det är lite tråkigt att Vägverket underkänner en av Sveriges säkraste och populäraste tjänstebilar, säger Bo Larsen, presschef på Volvo Personbilar Sverige, samtidigt som han understryker att nästan alla dieselbilarna klarar bränslekravsnivåerna.

I Vägverkets nya resepolicy, som börjar gälla den 1 november, utesluts stora delar av den nuvarande svenska tjänstebilsflottan från användning hos Vägverket (se särskild artikel). Några undantag kan göras, till exempel för fyrhjulsdrivna bilar för användning i terräng, men annars är grundtanken att alla fordon verket köper eller leasar ska vara miljöbilar.

Bakgrunden är en statlig förordning som föreskriver att minst 50 procent av de bilar som köps eller leasas ska vara miljöbilar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons