Vägval vänster säger ja till lokala partier

Vägval vänster bildar inget parti. Föreningen tänker inte uppmuntra bildandet av ett nytt parti med vänsterinriktning på riksnivå, beslutade föreningsstämman i går.

Under strecket
Publicerad
Annons

Juniliistans ledning har kommit allt närmare ett ja till rikdagsvalet 2006 och de samlade sjukvårdspartierna har, precis som feministiskt initiativ, sagt att de har sikte på valet.
Men det första definitiva beskedet bland spekulationerna kom i går. Vägval vänster, med många utbrytare från vänsterpartiet, kommer inte att ställa upp i riksdagsvalet eller stödja ett nytt parti på riksplanet. På kongressen stod två motioner om partibildning mot varandra.

– Vi landade på en kompromiss där vi beslutade att vi bejakar alla goda initiativ som stärker de frihetliga folkliga rörelserna, säger ordförande Johan Lönnroth.
Med ”frihetlig” menar han en vänster som riktar in sig på kooperativ snarare än statssocialism. Vägval vänster ska inte bilda parti på riksnivå men kunna stötta lokala partier som ligger i linje med föreningens ställningstaganden, uppger Lönnroth. I bland annat Växjö, Söderhamn och Tanum i Bohuslän finns planer på att bilda sådana partier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons