Annons
X
Annons
X

Vägval ledde till egen advokatbyrå

SATSADE | Anna Lööv startade eget som advokat och tycker att fler borde våga ta språnget. Nu satsar hon på att bygga upp en advokatgemenskap där alla är sina egna men delar lokaler och kan utbyta erfarenheter.

Hon gillade jobbet som biträdande jurist på den stora advokatbyrån. Det var lärorikt och gav ett bra kontaktnät. Men den dag det var dags att välja väg, att bli delägare eller att sluta, valde hon att sluta för att satsa på en egen verksamhet. Det berodde inte på att hon blev illa behandlad av sin tidigare arbetsgivare, vill hon betona.

–Min dröm har nog alltid varit att bli min egen, säger Anna Lööv.

–En annan dröm var att bli delägare i en advokatbyrå, men när jag blev förälder ändrades synen på det. Nu kan jag skapa min egen företagskultur där jag inte behöver kompromissa med andra delägare.

Annons
X

Anna Lööv förklarar varför man måste välja väg efter några år på advokatbyrå.

–Man jobbar hårt och med långa arbetsdagar under de åren. Nästa steg är att bli delägare, eller så blir man ombedd att sluta. Men för många passar inte de långa arbetsdagarna och för dem som har barn kan det bli ohållbart.

Allt fler kvinnor blir advokater och en stor del av ökningen sker på de affärsjuridiska advokatbyråerna, påpekar hon.

–Samtidigt hoppar en stor andel kvinnor av byråerna efter några år i yrket. Oftast beror det på att det är svårt att förena de krav och den kultur som råder med föräldraansvar och egna värderingar, säger Anna Lööv.

Kvinnorna fortsätter istället som bolagsjurist på något företag eller inom den offentliga sektorn. Detta trots att man ofta har trivts väldigt bra på det gamla jobbet. Det nya uppdraget innebär nästan alltid sämre lön och att man inte utnyttjar den erfarenhet man har samlat på sig under åren som advokat, enligt Anna Lööv.

Som egen företagare vill Anna Lööv inte sitta ensam hela dagarna utan ha kontakt med andra advokater. Därför håller hon på att skapa en advokatgemenskap dit andra egenföretagande advokater kan ansluta sig. Förutom lokaler, datasystem och administrativa system kan Anna ge rådgivning i att starta en egen verksamhet och kan även vid behov bli mentor.

Kontoret ligger nära Mariatorget på Södermalm i Stockholm och är nyrenoverat och luftigt ljust. Rummen ligger på rad på varsin sida om en lång hall och Anna Lööv planerar att de så småningom ska fyllas av andra advokater inom affärsjuridik.

I det stora köket, med fönster åt den lummiga innergården, står en låda med leksaker i ett hörn. Ibland är Annas barn med en stund på jobbet och då är det viktigt att det är barnvänligt, med en mänsklig och tillåtande miljö.

Både av sociala skäl och av yrkesskäl kan det vara givande att sitta ihop på ett nätverkskontor, och man kan bolla frågor utan att röja klientens identitet eftersom sekretessen är mycket viktig.

–Det finns en myt om den hårt arbetande egenföretagaren som kanske avskräcker många men det passar utmärkt när man är småbarnsförälder.

Anna Lööv kunde till och med jobba deltid när hon startade eget, något som hade varit otänkbart på den stora advokatbyrån.

Visst finns en viss risk att konkurrens uppstår mellan de olika egenföretagarna, medger hon.Men man får inte aktivt bearbeta de andras klienter för att ta över dem och Anna Lööv är beredd att ta risken. Fördelarna överväger och hon tänker sig att de olika advokaterna kan dra nytta av varandras erfarenheter.

Gemensam yrkesbakgrund således, men i övrigt gärna en blandning av åldrar och kön, önskar Anna Lööv se på sitt nätverkskontor.

–Advokater, tuffa i rätten och vid förhandlingsbordet, är alltför försiktiga när det gäller att ta klivet till egen verksamhet, säger Anna Lööv.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X