Annons

Våghalsig definition av mod

Det är ingen konst att vara modig, om man inte är rädd. Så skrev Tove Jansson, och så tycker filosofen Per Bauhn. Hans bok ”The Value of Courage” är ett modigt men inte invändningsfritt försök att definiera en undflyende egenskap.

Publicerad

Per Bauhn
The Value of Courage
213 S. Nordic Academic. CA 250:-

I sin nya bok, The Value of Courage, ger sig lundafilosofen Per Bauhn på att definiera vad mod är, och att utifrån denna definition förklara varför det kan ha ett värde att vara modig. Han har förut publicerat studier av terrorismens och nationalismens etiska aspekter, och den nya undersökningen utgör en naturlig fortsättning på de tidigare arbetena. Den teoretiska utgångspunkten är densamma: Bauhn förtöjer sina resonemang i den intressanta men säreget hyperrationalistiska moral- och handlingsfilosofi som utvecklats av Chicagoprofessorn Alan Gewirth. Boken är elegant komponerad, liksom de tidigare skrifterna. Stilen växlar på ett behagligt sätt mellan pregnant formulerade abstraktioner och levande redogörelser för konkreta exempel. Bauhn har en sällsynt förmåga att skriva tillgängligt utan att bli trivial.
Att Bauhn själv är modig råder det inget tvivel om. Det är minst sagt djärvt att försöka definiera vad mod är. Självaste Platon gick
bet på uppgiften: hans korta dialog ”Laches” slutar med att Sokrates konstaterar att ingen av de definitioner som föreslagits under samtalets gång duger. Och trots ett par tusen år av ytterligare funderingar fortsätter frågan att sätta myror i filosofernas huvuden.
Har då Bauhn lyckats hitta rätt i den begreppsliga snårskog där så många andra gått vilse?

Annons
Annons
Annons
Annons