Annons
X
Annons
X

Uppåt väggarna när krypen kryllar

Vägglöss har attackerat New Yorks största varuhus Macy’s och Bloomingdales. ­”Helläskigt. Jag vågar inte prova kläder”, ­säger Alissa Stein, kund på Bloomingdales.

[object Object]
New York har under de senaste veckorna drabbats av en vägglöss-epedimi som drabbat klädaffärer och biografer. Alissa Stein handlar på Bloomingdales Foto: AXEL ÖBERG

Bara några veckor innan årets mest hektiska shoppingsäsong tar fart har flera kända New York-butiker drabbats av blodsugande småkryp – vägglöss.

Det låter som ett 1800-tals-problem, men lössen har fått ordentligt fäste i New York och experter varnar för en vägglusepidemi. Förutom biografer, hotell, skolor och sjukhus har en rad kända varuhus och butiker fått problem med krypen. Precis som turistmagneten Empire State Building, och radiostjärnan Howard Stern som hittat vägglöss i sin radiostudio och i sin limousin. Vägglössen anses inte direkt farliga – de sprider inte sjukdomar. Men äckelfaktorn går inte att komma undan. Vägglöss är blodsugare och gömmer sig i sprickor i väggar och i madrasser. På natten kryper de ut ur sina gömmor och biter sovande människor.

–Det kryper i kroppen bara av att tänka på dem, säger Alissa Stein som letar klänning till ett bröllop på flotta Bloomingdales.

Annons
X

Bloomingdales är senaste varuhuset i raden som erkänt problem med vägglöss. Efter en inventering ska man ha träffat på en.

–Vi åtgärdade problemet med en gång och har sett till att det inte har spridit sig, berättar Bloomingdales taleskvinna Marissa Vitagliamo.

Lika enkelt var det inte för populära Nike Town, Nikes flaggskepp vid Femte avenyn. Varuhuset stängde i fyra dagar för att sanera fyra våningar med sneakers från vägglös.

Underklädeskedjan Victorias Secret slog igen dörren till en av sina butiker efter att ha hittat små blodsugare bland spetstrosorna och krypen har också intagit klädbutikerna Hollister och Abercrombie and Fitch. I slutet av förra veckan rapporterade Macy’s, jättevaruhuset som upptar ett helt kvarter på Manhattan, att man precis som konkurrenten Bloomingdales hittat en vägglus.

Varuhuset skickade ut ett internt memo om vägglusen, som snabbt spred sig till pressen.

–Alla mina arbetskompisar ballade ur när vi fick veta, berätttar en anställd på Macy’s som vill vara anonym.

De drabbade butikerna vill inte prata om hur mycket pengar de förlorar på att hålla stängt i dagar för vägglussanering. Än värre är att shoppinglusten riskerar att sjunka i takt med att nya rubriker om vägglöss dyker upp i tidningarna.

Ingen vill handla underkläder eller sportskor som innehåller vägglöss eller ägg som kan få fäste hemma.

–Jag handlar hellre online, säger Alissa Stein och hänger tillbaka en klänning som hon har tittat på.

På herravdelningen på Bloomingdales säger Lucas Billhemier att han kommer att fortsätta handla kläder på varuhuset – trots väggluslarmet.

–Men jag tycker inte om att gå på bio längre. Det känns äckligt att sitta i en biofotölj där det kanske krälar omkring vägglöss.

I vanlig ordning är den enes död den andres bröd.

Företagen som utrotar vägglöss i New York går strålande.

–Problemet med vägglöss har exploderat. På ett år har vi vuxit med 70 procent, säger Natalie Raben, kommunikationschef på M&M Pest Control.

Idag finns det effektiva metoder att bli av med vägglöss – allt från att värma bort dem till att röka eller frysa ut dem. Man kan också använda en rad miljövänliga gifter. Men proceduren att bli av med blodsugarna är både lång och kostsam.

Natalie Raben är övertygad om att vägglösslarmen i New York kommer att göra konsumenterna försiktigare.

–Själv är jag skräckslagen för att gå in i en vintagebutik, säger hon. Jag har helt slutat att köpa secondhand-kläder. Dessutom brukar jag tvätta av min väska med alkohol när jag varit ute på stan. Det tar död på både ägg och vägglöss.

Idag har New York stad satsat en halv miljon dollar och öppnat en speciell avdelning för vägglusproblem. På en webbsida kan newyorkarna få all information om hur man upptäcker och blir av med vägglöss.

Pr-ansvariga Marjan Inbar på New Yorks turistorgansiation NYC & Company tror inte att vägglusepedimin kommer att sätta stopp för turistandet i New York och kallar vägglössen ett globalt problem.

–Vi har inte fått några rapporter om inställda besök, säger hon.

På svenskbutiken Wesc i Soho har man hittills klarat sig från en vägglusinvasion.

–Det är en epidemi och oerhört svårt att skydda sig emot, säger butikschefen Charlie Kemmerer. Skulle det hända här är det bara att stänga tills man blir av med dem.

Katarina Andersson

Annons
Annons
X

New York har under de senaste veckorna drabbats av en vägglöss-epedimi som drabbat klädaffärer och biografer. Alissa Stein handlar på Bloomingdales

Foto: AXEL ÖBERG Bild 1 av 2

Charlie Kemmerer, butikschef på Wesc. Hans butik har klarat sig hittills.

Foto: AXEL ÖBERG Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X