Till globalismens försvarVägen till global framgång kan skapa nationell olycka

Containrar i hamnen i kinesiska Yangzhou sedda från ovan.
Containrar i hamnen i kinesiska Yangzhou sedda från ovan. Foto: Meng Delong/TT

Globaliseringen är nog oundviklig, men det går att styra vilken väg den ska ta. Om den inte ska haverera måste människor uppleva att den också är till för dem, inte bara för företag, skriver Torbjörn Elensky efter att ha läst två nya böcker i ämnet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Globaliseringen är en process som väcker känslor. Den ökade handeln jorden runt skapar generellt ökande välstånd, men kan också bryta sönder existerande samhällen, genom att göra äldre industrier olönsamma, och genom att föra med sig ökad migration, av såväl arbetskraftsinvandrare som flyktingar. Jämlikheten mellan länder har ökat, globalt sett, samtidigt som ojämlikheten inom länderna, också i väst, inklusive Sverige, har stigit.

Men världen är tätare sammanknuten, vi känner varandra bättre, vet mer, band knyts över avstånd som var otänkbara för endast några decennier sedan. Att detta ibland tycks leda till ökade snarare än minskade motsättningar är kanske något övergående. Och att miljön egentligen inte tål de massiva transporterna av vare sig varor eller personer som driver globaliseringen, eller som faktiskt är densamma, sätter de flesta parentes kring när de resonerar om sakerna, vare sig de är för eller emot den.

Annons
Annons
Annons