Annons
X
Annons
X

Daniel Persson: Vägen till en lösning i Syrien går via Turkiet

Med skotten in i Turkiet har Syrien passerat ännu en gräns. Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan har gjort klart att Ankara betraktar det som en allvarlig kränkning av landets suveränitet.

I och med detta erbjuds en väg till krafttag mot den syriske diktatorn Bashar al-Assad.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Krigströtthet och Pandoras ask-scenarier i all ära, men det som definitivt har uteslutit en fysisk aktion mot Syrien har varit legalitet.

  Annons
  X

  Det har nu de syriska styrkorna bjussat på. Det är nämligen följden av att skjuta in i ett Nato-land. Artikel 5 i traktatet stadgar att en attack mot ett medlemsland ska betraktas som en attack mot alla.

  Turkiet har dessutom rätt att ingripa i Syrien, tack vare det fjorton år gamla Adanaavtalet. Turkiet framställs ofta som ett neutralt land som bara vill ha lugn och ro och det är lätt att glömma bort att landet flera gånger bevisat sin fallenhet för
  power politics.

  Under 1990-talet tilläts PKK använda norra Syrien som bas för sina många attacker mot Turkiet och hade även direkt stöd av regimen.

  Till slut tröttnade turkarna och hotade att invadera Syrien. Iran och Egypten klev in och medlade och resultatet blev att Adanaavtalet undertecknades. Genom det förklarade Syrien att PKK var en terrororganisation, drog in allt stöd och började aktivt motarbeta den.

  I artikel 1 stadgas dessutom att Syrien inte ska tillåta aktiviteter som allvarligt hotar Turkiets säkerhet och stabilitet. Om så ändå är fallet reserverades Turkiet en långtgående rätt att i självförsvar vidta åtgärder för att omintetgöra hotet, något som även innefattar militära operationer på syrisk mark.

  Tekniskt sett faller även den syriska regimens handlingar under detta avtal och med över 24000 syriska flyktingar och gränsöverträdelser är fallet solklart.

  Erdogan har i ett par veckors tid talat om att upprätta humanitära zoner i Syrien och säkra korridorer till belägrade städer för att rädda civila.

  Juridisk täckning finns och lägg därtill möjligheten till Nato-stöd genom artikel 5 så bör trycket på al-Assad att faktiskt hålla sig till den överenskomna fredsplanen öka nämnvärt.

  Det behövs, hittills har han verkat rätt ointresserad.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X