David Östlund:Vägen från det svarta universitetet till Vita huset

Kamala Harris (till höger) som student vid Howard University under en demonstration mot apartheid, 1982.
Kamala Harris (till höger) som student vid Howard University under en demonstration mot apartheid, 1982. Foto: Penguin Books

Paradoxalt nog kom de segregerade universiteten att forma den motkraft som krävdes för att undergräva den lagstödda rasdiskrimineringen i USA. Det kanske vikigaste lärosätet var Howard University, där även den blivande vicepresidenten fått sin utbildning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Som vicepresident blir Kamala Harris ”den första” i en rad avseenden: den första kvinnan, den första svarta, den första med asiatisk bakgrund, först med två invandrarföräldrar. Harris blir dessutom först på toppnivå med en examen från ett så kallat historically black university (HBCU). Det tar mindre än en timme att promenera till Vita huset från Howard University, där Harris tog sin grundexamen, men i alla andra avseenden har vägen varit lång. 

Howard University grundades 1867 och blev ett viktigt centrum i Washington DC:s svarta stadsdelar. Namnet anknyter till inbördeskriget och slaveriets slut. Grundaren Oliver Howard var general i nordstatsarmén och som väckelsekristen radikal slaverimotståndare. Efter kriget initierade han de mest ambitiösa försöken att skapa förutsättningar för svarta att leva som vitas jämlikar i sydstaterna. The Freedmen’s Bureau, som han ledde 1865–72, kom att symbolisera rekonstruktionstiden, inte minst i rasistiska skrönor om den som ett naturvidrigt experiment i jämlikhet. En huvudangelägenhet var utbildning för de befriade. Det blev ett dramatiskt omkast. Före 1865 hade vita som lärt svarta att läsa och skriva begått ett brott. Nu etablerades regionens första offentliga skolor. 

Annons
Annons
Annons