Annons

”Vägbyggen strider inte mot klimatmålen”

Tina Thorsell.
Tina Thorsell. Foto: Pressbild

Vägarna kommer även framöver att vara basen i transportsystemet. Allt annat är fria fantasier. För att nå klimatmålen måste teknik och innovationer vara lösningen, skriver Tina Thorsell, Transportföretagen, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Forskare skriver i SvD att direktivet till Trafikverket angående inriktningsplaneringen behöver formuleras så att klimatmålen blir tydligt styrande för infrastrukturplaneringen som helhet. Vi undrar om forskarna har läst direktiven från regeringen till Trafikverket? Enligt vår mening framgår det med all önskvärd tydlighet i dessa att klimatmålen ligger fast och att transportsystemet ska utvecklas så att klimatmålen nås.

Transporterna och infrastrukturens mest grundläggande funktion är att skapa tillgänglighet. De möjliggör resor till och från arbetet, till nära och kära, till fritidsaktiviteter och på semester. De ser till att vi har mat på bordet, kläder på kroppen, medicin på apotek och sjukhus och mat på skolbespisningarna. Oftast med lastbil i ett eller flera led. Utan transporter har vi inget samhälle.

Annons
Annons
Annons