Annons

Vågar vi dricka kranvattnet?

Höga värden av giftet PFOS har uppmätts i dricksvattnet på många platser i landet. De allvarliga hälsoriskerna tillsammans med den stora spridningen gör att forskare har talat om den ”allvarligaste kemikalieolyckan i Sverige i modern tid”.

Under strecket
Publicerad

Vem är beredd att ta ansvar för att vi ska våga hälla upp kranvatten till våra barn igen? Hittills har vi bara fått ”lugnande” besked från Livsmedelsverket om att det inte finns någon anledning till oro, skriver författarna.

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Vi Kallinge- och Ronnebybor har alltid varit stolta över vårt vatten: Ronnebyån som rinner genom samhället, vattenfallet strax utanför och ett gott och friskt dricksvatten som har fått pris för sin kvalitet. Denna bild förändrades i ett slag strax före jul förra året då vi fick klart för oss att vi under lång tid har druckit förgiftat vatten. Det visade sig att man uppmätt extremt höga värden av giftet PFOS i vårt dricksvatten.

I USA har man sedan decennier känt till att PFOS och andra liknande så kallade perfluorerade ämnen är giftiga. De är syntetiska, finns inte naturligt i naturen utan är framtagna av industrin för olika ändamål, till exempel vid tillverkningen av husgeråd och kläder men också som en beståndsdel i skummet som används då man släcker bränder.

Annons
Annons
Annons