Annons
X
Annons
X

Vågar man semestra i Grekland?

Vågar man semestra i Grekland? Den frågan har ställts sedan krisen uppstod 2010. Men de turister som besöker öarna märker knappt av effekterna. Läget är värre i Aten.

”Ta med extra kontanter till Grekland i sommar” kunde man nyligen läsa i tidningarna. Ett skräckscenario målades upp där ”lugnet på de grekiska öarna byts mot kaos” om Grekland lämnar eurosamarbetet. Enligt artikeln skulle det då bli svårt att få ut pengar från bankomater. Den grekiska ambassaden i Stockholm kommenterar nu uppgifterna och säger att svenska turister kan räkna med ett väl fungerande bankväsende i landet i sommar.

Hur som helst har det politiska läget i Grekland fått många att fråga sig om de vågar semestra där i sommar? Men hittills har inte den ekonomiska krisen varit synlig på turistöarna. Där finns varken demonstrationer, upplopp eller strejker som skrämmer bort gäster – nu skapar istället turisternas obeslutsamhet inför sommaren oro bland hotellägarna på öarna. Vanligtvis brukar många rum redan var fullbokade i juni och juli. I år är bokningarna 30 procent lägre än förra året.

I krisen finns ljuspunkter för turister. Eftersom euron har blivit svagare får man mer för den svenska kronan. Sommaren 2009 fick man €92 för 1000 kr. Idag får man €111.

Annons
X

De flesta hotell och rumsuthyrare har inte höjt priserna sedan förra sommaren, och om turistströmmen nu sinar till Grekland gör den överetablering av mindre hotell och pensionat som skett de senaste åren att det går att pruta på boendet.

Priset på en kopp kaffe, som tidigare varit de högsta i Europa, rasar. Många restauranger erbjuder flerrättersmenyer till förmånliga priser.

Krisen är mest påtaglig i huvudstaden, för på landsbygden kan folk odla grönsaker, byta tjänster och hanka sig fram trots den enorma arbetslösheten. Som besökare i centrala Aten ser man igenslagna butiker och tiggare på gatan – och misären är mycket djupare än så. Utanför turiststråken syns nyfattigdomen i form av köer till soppköken, dit både barskrapade greker och många invandrare söker sig. Varje dag serveras mer än 3 000 portioner mat genom kommunens och kyrkornas försorg.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men atenarna försöker hålla modet uppe. De anpassar sig och ändrar sina livsmönster. När de inte längre har råd att åka på söndagsutflykt till någon av öarna för att bada och äta fisk, blir det istället en promenad runt Akropolis och en kopp kaffe eller ett glas vin med vänner. Det är opretentiöst och billig och det råder en varm och generös stämning på stadens otaliga kaféer och småställen.

  Invånarna är luttrade och flexibla, men för en besökare kan det vara både förvirrande och frustrerande med de – om än alltmer sällsynta – strejker och demonstrationer som skapar kaos i Aten. Även här gillar grekerna läget. Strejkar tunnelbanan går man eller tar bussen. Är Akropolis stängt blir det en promenad i Nationalträdgården, spårvagnen till havet eller en tur i kvarteren kring saluhallen.

  Är läget farligt i Aten? Nja. Kring Syntagmatorget hålls emellanåt demonstrationer mot regeringens sparpaket. Hur fredligt det än verkar kan situationen snabbt förändras. Även turister kan hamna i polisens tårgasattacker riktade mot anarkister. Bäst är att hejda sin nyfikenhet, lämna torget och undvika demonstrationstågen helt och hållet.

  Gatuvåld är ovanligt i Grekland, men däremot har ficktjuvarnas antal ökat dramatiskt i krisens spår. Det gäller att vara uppmärksam i butikerna på shoppinggatan Ermou, att inte hänga handväskan på stolsryggen och vara extra försiktig på tunnelbanan ner till hamnen i Piraeus.

  Men solen lyser fortfarande från en klarblå himmel. Ingen kris rår på den varma sanden, det turkosa havet eller sommarkvällarnas ljumma vindar. Och grekernas gästfrihet är om möjligt än större under kristider.

  Marie Mauzy

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X