Recension

Rapport från Sopornas planetVägande kritik från vänster

Stefan Jonsson visar i sin nya bok ”Rapport från Sopornas planet” hur dagens kulturella rasism är väl så försåtlig som kolonialismens och apartheidsamhällenas öppna rasism. Hans diskussion om kapitalismens problem är skärpt och oftast tänkvärd, skriver Magnus Eriksson.

Under strecket
Publicerad
Annons

En av de effektivaste debattförstörarna är frågan vad man vill ha istället. Frågan underförstår att den som kritiserar något också är skyldig att formulera ett alternativ. Det finns ingen intellektuellt rimlig grund för ett sådant krav. Först ser man ett problem, sedan analyserar man det. Slutligen kanske det är möjligt att utifrån den kritiska analysen formulera alternativ. Men samma person behöver inte göra allt. Kanske är det snarare så att det intellektuella arbetet främst består i den kritiska analysen, i det nedrivande uppdraget. Sedan får andra ta vid.

Den senaste veckan har jag läst två marxistiskt inspirerade skrifter med stor behållning, den brittiska trotskisten John Reids pamflett ”Reclaim the Game” och Stefan Jonssons nya bok ”Rapport från Sopornas planet”. Som fotbollsälskare nickar jag instämmande till Reids kritik av den brittiska toppfotbollens kommersialisering och hans sinistra anekdoter om okunniga klubbledare som lejts utifrån; en av Tottenhams direktörer på 90-talet frågade till exempel vad ”The Double”, som alla talade om, egentligen var. Och jag har den allra största respekt för Stefan Jonssons förmåga att blottlägga och analysera problem.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons