Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Erika Hallhagen: Våga vägra sommartid

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Morgonmänniskornas högtid nummer ett. Dagen då de får beröva oss ännu en timme skönhetssömn, trots att vi redan dansar efter deras pipa och börjar jobbet långt innan vi är vakna. Här är sju argument som klargör varför ett maktövertagande är det enda rätta. Ropen de skalla: Sovmorgon åt alla!

Foto: Fredrik Sandberg / TT Bild 1 av 8
Foto: imago/blickwinkel Bild 2 av 8
Foto: JESSICA GOW / TT Bild 3 av 8
Foto: Hasse Holmberg Bild 4 av 8
Foto: John Locher / TT Bild 5 av 8
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT Bild 6 av 8
Foto: Hasse Holmberg Bild 7 av 8
Foto: Seth Perlman / TT Bild 8 av 8
Foto: imago/blickwinkel Bild 1 av 1

Del 1 av 7

Foto: imago/blickwinkel

1. A- och B-människor

I engelskspråkiga länder benämns de två olika typerna morgon- och kvällsmänniska med termen lärka kontra nattuggla. I Sverige är den korrekta benämningen: a- och b-människa.

Gissa vem som är vem. Ledtråd: hen som kom på termen var garanterat en morgonpigg jävel.

Annons
X
Annons
X
Foto: JESSICA GOW / TT Bild 1 av 1

Del 2 av 7

Foto: JESSICA GOW / TT

2. Kvällsmänniskor är smartare

Kvällsmänniskor har bättre anpassat sig till evolutionen, det vill säga förstått att vi inte längre behöver gömma oss i våra grottor nattetid. Min favoritartikel på ämnet går att finna i The Independent, ”If you want to get ahead, be a night owl”.

Den är som ett bättre horoskop, jag håller med om allt. Som att vi nattdjur mer går igång på kluriga korsord än logiska. Vi är liksom för smarta för sudoku. Dessutom är vi mer sociala och människoorienterade.

Annons
X
Annons
X
Foto: Hasse Holmberg Bild 1 av 1

Del 3 av 7

Foto: Hasse Holmberg

3. Nattugglor är framgångsrika

I Sverige, där Luther än idag naglar sig fast på våra ömma axlar är det morgonmänniska man ska vara för att få uppskattning. Hellre ett dygdemönster till revisor än en konstnärssjäl med faiblesse för sovmorgon lyder resonemanget.

I vanliga fall är vi ju USA:s allra största fans, men i den här frågan tycks vi helt ha ignorerat att sena kvällsvanor är ett tecken på framgång over there. Inte sällan rapar amerikanerna som bevis upp långa listor med framstående nattugglor (uteslutande män för övrigt, fyll gärna på Wikipedia med kvinnliga nattsuddare).

Annons
X
Annons
X
Foto: John Locher / TT Bild 1 av 1

Del 4 av 7

Foto: John Locher / TT

4. Nattmänniskor får ligga mer

Undersökningar har kommit fram till att nattmänniskor får ligga mer, oftare är ute och roar sig och utmanar sig själva mer än morgonlärkorna som hellre håller sig inom sin trygghetszon.

Annons
X
Annons
X
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT Bild 1 av 1

Del 5 av 7

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

5. Svintrista uppmaningar

Alla råd som går ut på att lära kvällsmänniskor att bli morgonmänniskor innehåller svintrista uppmaningar som ”drick inte kaffe efter klockan 16”, ”undvik fet mat och socker”, ”motionera”, ”förbered vilka kläder du ska ha på dig dagen innan”, ”kliv upp direkt när klockan ringer” och så vidare.

Annons
X
Annons
X
Foto: Hasse Holmberg Bild 1 av 1

Del 6 av 7

Foto: Hasse Holmberg

6. Mår sämre – av en anledning

Okej, tester visar att nattugglor har en stor fallenhet för prokrastinering, men det kan ju inte tolkas som något annat än sunt. Vi mår dessutom sämre än morgonmänniskor, men tacka fan för det när vi tvingas kliva upp alldeles för tidigt.

Annons
X
Annons
X
Foto: Seth Perlman / TT Bild 1 av 1

Del 7 av 7

Foto: Seth Perlman / TT

7. Trump – enda argumentet du behöver

Donald Trump är morgonmänniska.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X