Annons

”Våga tränga dig på när någon mår dåligt”

Alfred Skogberg är generalsekreterare i Suicide Zero. som har skapat tvåtimmarskursen ”Våga fråga”. Innehållet står överläkaren i psykiatri, Johan Andreen, för.
Alfred Skogberg är generalsekreterare i Suicide Zero. som har skapat tvåtimmarskursen ”Våga fråga”. Innehållet står överläkaren i psykiatri, Johan Andreen, för. Foto: Tomas Oneborg

Musikern Tim Berglings bortgång berörde många starkt. Nu vill organisationen Suicide Zero uppmuntra fler att prata om psykisk ohälsa. Frågan ”Har du tankar på att ta ditt liv?” kan vara direkt livräddande – särskilt om vi vågar lyssna på svaren.

Uppdaterad
Publicerad

Det är en ljuv vårkväll och dagens sista solstrålar lyser in i soffhörnet hemma hos Alfred Skogberg. Han är generalsekreterare i den ideella föreningen Suicide Zero och har bjudit in sina grannar för att fira föreningens femårsjubileum genom att ge en tvåtimmarskurs i den svåra konsten att prata om psykisk ohälsa och självmord. Vanligast är annars att kursen hålls på olika arbetsplatser. 

Alfred Skogberg har tidigare skrivit boken ”När någon tar sitt liv – tragedierna vi kan förhindra” (Ordfront, 2012). En av anledningarna till hans starka personliga engagemang är att hans barndomsvän Jonas tog sitt liv år 1993.

Alfred Skogberg (längst t h) bjöd in sina grannar i radhusområdet (fr v) Aina Florin, Lena Carlqvist, Johan Hildén och Marie Dahlstrand till en kurs om hur vanliga medmänskliga samtal kan bidra till att rädda liv.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 3

Lena Carlqvist, Marie Dahlstrand, Alfred Skogberg och Aina Florin samtalar.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3

Suicide Zero har skapat tvåtimmarskursen ”Våga fråga”. Innehållet står överläkaren i psykiatri, Johan Andreen, för.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons