Annons

Våga testa något nytt till frukosten

Hur ofta vågar du testa något nytt till frukosten? En stor kaffetrend från USA och England har fått fäste i Sverige och tack vare stjärnbaristan Matte Carlsson får du en genväg rakt in i den växande frukosttrenden.

Nespresso
Foto: Nespresso
Nespresso
Foto: Nespresso
Foto: Nespresso

Alternativ till den vanliga mjölken i kaffet är en trend som kommit till Sverige för att stanna. Ursprungligen kommer trenden från USA och England och grundar sig i ett ökat hälsofokus där de medvetna föregångarna sedan länge har druckit latte gjord på allt ifrån sojamjölk till cashewmjölk.

Tillsammans med Matte Carlsson, en av Sveriges bästa baristor, har Nespresso tagit fram en mängd spännande kafferecept helt gjorda på fyra alternativa mjölksorter: havre, cashew, soja och hasselnöts- och risdryck.

– Det är lite av en utmaning att använda den här typen av drycker och vissa av dem skummar inte på samma sätt som vanlig mjölk gör. Med en lägre fetthalt får man också ett annat typ av skum som blir luftigare, därför har vi tagit fram recept på de mjölkdrycker som ger bäst och godast resultat, säger Matte Carlson.

Genom att våga experimentera med nya mjölkdrycker kan din frukost tas till en ny nivå, där du kan göra en riktigt god och hälsosam latte utan att behöva kompromissa på varken kvalitet eller smak.

Vill du få inspiration och upptäcka hundratals kafferecept? Läs här!

Visste du att?

Att använda alternativa mjölksorter i sitt kaffe kommer med en hel del utmaningar då de alternativa varianterna som är vegetabiliska skiljer sig mycket från vanlig mjölk, både när det kommer till smak så väl som skumkvalitet. De flesta alternativa mjölksorterna har låg fetthalt och knappt något protein vilket kan resultera i att skummet varierar dramatiskt mellan de olika dryckerna.

Recept på kaffesorter med alternativa mjölksorter:

Cashew Cortado:

Mjölkdrinken för dig som gärna byter ut efterrätten mot en kaffedrink istället. Här får du de fylliga, intensiva något fruktiga tonerna från Ristretto i en härlig kombination med den krämiga cashewdrycken. (Serveras i kopp 10 – 17 cl).

Ingredienser:

Ringlad chokladsås i glaset.

Nespresso Ristretto.

Cashewdryck – värm i mjölkskummaren och toppa din espresso.

Råsocker.

RAW kakao.

Sojaccino:

En typisk syditaliensk cappuccino för dig som föredrar mjölkfritt. Sötman från honungen lyfter fram kryddigheten från den djärva, intensiva Kazaar på ett ypperligt sätt. Och varför inte toppa med lite kakaopulver av hög kvalitet? (Serveras i cappuccinokopp ca 17 cl) Ingredienser

Ingredienser:

Sojadryck

Honung i botten av glaset eller koppen

Nespresso Kazaar

RAW kakao (valfritt)

Islatte hasselnöt:

En iskall, krämig islatte med tydliga toner av karamell & hasselnöt som stillar kaffesuget även de varmaste dagarna på året. Den naturligt söta Caramelito är perfekt till denna kalla kaffedrink. (Serveras i latteglas 30 – 35 cl).

Ingredienser:

Hasselnöt- och risdryck

Nespresso Caramelito 2 st kapslar (dubbel espresso, 80 ml)
Iskuber

Agavesirap (fungerar även utan) Brygg två stycken espresso ner i ett glas med is så den kyls ner snabbt. Måtta upp ett latteglas med hasselnötsdryck och häll i mixern. Häll i espresson, några iskuber samt en skvätt agavesirap och mixa tills isen krossats ordentligt. Funkar även att göra utan mixer, se då till att ha ordentligt med is.

Annons
Detta är en annons från Nespresso, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.