Annons
Krönika

Kirsten Åkerman:Våga satsa på barnens skolgång

Foto: Sören Andersson / TT

Om man lägger ned skolor följer samhället efter. Ibland sparar man dessutom inte in de pengar man hoppades. Ett exempel från Fårö är belysande.

Under strecket
Publicerad

Fårösund har en F-9 skola” lyder den stolta texten på en handmålad skylt som lyses upp av marschaller i oktoberdimman. Stoltheten tar inte slut där utan sitter också i de föräldrar och lärare som kommit för att delta i en dialog om skolans framtid. De är pålästa, står stadigt i verkligheten med ett varmt och innerligt engagemang i sin skola, sina barn och sin bygd. De har varit med förr och vet vad det är att leva i kartans utkant.

Ansvarig tjänsteperson gör en dragning av förslaget om ny förskole- och grundskoleorganisation och moderatorn ställer några frågor för att påminna oss om vad som ligger bakom uppdraget. Politiker från alla partier, med undantag för KD, finns på plats för att ge sin syn på förslaget med titeln Framtidens förskola och grundskola. Så långt är detta en lyckad övning i demokrati, välkommen och välordnad. Men det finns starka känslor hos dem som samlats här bland plintar och ribbstolar i skolans gymnastiksal. Utredningen föreslår nämligen en nedläggning av högstadiet i Fårösund.

Annons
Annons
Annons