Annons

Överraska och bjud på bläckfisk hemma

RECEPT I Spanien kallas den åttaarmade bläckfisken pulpo medan calamares är den med tio armar. Köttet liknar varandra och man kan servera den på flera sätt. Restaurang Boqueria delar med sig av sina bästa tips.

Under strecket
Publicerad

1 / 4

Annons
Annons
Foto: Frida Salomonsson Bild 1 av 1

2 / 4

Pulpo- och chistorrasallad

Foto: Frida Salomonsson

4 portioner

300 g kokt pulpo

**400 g **blandade tomater

1 knippe koriander

**1 knippe **persilja

**200 g **chistorra eller liknande färsk chorizo

Olivolja

Sherryvinäger

Salt och peppar

2 skivor levainbröd

1. Dela tomaterna, plocka koriander och persilja.

2. Stek korven i olivolja. Spara stekoljan och
blanda den med sherryvinäger, salt och peppar.

3. Stek brödet i olivolja och skär i kuber till krutonger.

4. Stek eller grilla pulpon, blanda allt och servera.

Vintips
Marqués de Cáceres Rosado, 79 kr, Rioja, Spanien, 2755, rosé fruktigt & smakrikt

Annons
Annons
Foto: Frida Salomonsson Bild 1 av 1

3 / 4

Bläckfisk i vinägrett med svarta krutonger

Foto: Frida Salomonsson

4 portioner

500 g kokt pulpo

2 stora tomater

3 paprikor: 1 gul, 1 röd och 1 grön

1/3 gurka

3 stjälkar blekselleri

2 salladslökar

2 pimientos de padron (små gröna chilifrukter)

Till servering

Formbröd

Ev bläckfiskbläck

Aioli

Olivolja

Sherryvinäger

Vattenkrasse

1. De svarta krutongerna förbereds i god tid: Skiva form- brödet tunt och pensla det med bläckfiskbläck. Torka det i ugnen i 75–100 grader några timmar eller över natten. Du kan också utesluta bläcket och pensla brödskivorna med olivolja och rosta i ugnen på 220 grader tills brödet har fin färg.

2. Skär tomat, paprika, gurka och selleri i små tärningar. Strimla salladslök och pimiento. Blanda grönsakerna. Smaka av med olivolja, sherryvinäger och salt, det ska vara hög syra.

3. Blanda ev ner bläckfiskbläck i aiolin.

4. Grilla pulpon eller stek den i grillpanna, skär upp den och servera med aioli, krutonger och grönsaker.

Vintips
Tio Pepe Fino, 59 kr (375 ml), Jerez, Spanien, 8225, torr sherry

Annons
Annons
Foto: Frida Salomonsson Bild 1 av 1

4 / 4

Pulpo på bröd

Foto: Frida Salomonsson

4 portioner

500 g kokt pulpo

**1 dl **urkärnade svarta oliver

3 knippen koriander

4 dl mild olivolja

1 äggula

1 tsk grön tabasco

Citron till avsmakning och servering

**1 msk **torkad koriander

Salt

4 skivor bröd, t ex levain

**1. Torka oliverna **över natten på en plåt i ugnen, 75 grader. Smula dem till fint pulver när de är riktigt torra.

2. Mixa två av koriander- knippena med 1 dl av olivoljan. Vispa ner 3 dl olivolja i äggulan och därefter korianderoljan. Smaka av med tabasco, citron, torkad koriander och salt.

**3. Stek eller grilla **pulpon. Servera den med koriandermajonnäs, färsk koriander, citron, oliver och bröd.

Vintips
Privat Brut Nature Reserva, 94 kr,  Katalonien, Spanien, 7904, torr cava

**Alla recept: **Restaurang Boqueria. **Vintips: **Mikael Mölstad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons