Annons

Våga förstå Kalifatet

Manusförfattare Wilhelm Behrman (till höger) tillsammans med skådespelarna från SVT:s Kalifat.
Manusförfattare Wilhelm Behrman (till höger) tillsammans med skådespelarna från SVT:s Kalifat. Foto: Jerker Ivarsson/TT

PODD | 21 januari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras SVT:s serie Kalifat. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras SVT:s serie Kalifat.

Hur kunde svenskar, ofta unga tjejer och killar, som vuxit upp i Sverige ansluta sig till mördarsekten IS? I SVT:s nya tv-serie Kalifat får vi följa några av dem. Handlingen pågår parallellt på Järva i Stockholm och i Raqqa i Syrien. I Raqqa får vi följa ett antal svenskar som anslutit till IS. Deras vardag är allt annat än glamorös. Pervin heter en av IS-svenskarna som i första avsnittet får kontakt med Fatima på Säpo. Hon vill hem till Sverige med sitt nyfödda barn. För att få hjälp med det ger hon information till Säpo om ett terrordåd som planeras i Sverige.

I Järva får vi följa de två bästa väninnorna Sulle och Kerima, som ”groomas” av den karismatiske elevassistenten Ibbe. Han är den som leder dem in i radikaliseringen. Vilket han även gör med två pursvenska bröder, varav den ena har något slags psykiatriskt nedsättning.

När man frågar terrorexperter, islamologer och säkerhetsfolk menar de flesta att Kalifat har lyckats skapa trovärdiga karaktärer och en realistisk skildring av hur radikalisering går till. Redan på förhand har dock serien fått kritik för att samtidigt vara islamofob samt islamkramande PK. Är vi redo för en komplex serie om jihadism?

Ledarsidans Ivar Arpi diskuterar med Wilhelm Behrman, seriens upphovsman och manusförfattare, och Eli Göndör, islamolog och författare knuten till Timbro.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons