Annons
X
Annons
X

Vaga förslag besvikelse för Reinfeldt

WASHINGTON
Klimatet toppade agendan när EU och USA höll det första toppmötet efter maktskiftet i Washington med statsminister Fredrik Reinfeldt som huvudperson vid sidan av president Barack Obama och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

President Barack Obama tillsammans med sina besökare från Europa, från vänster Javier Solana, Jose Manuel Barosso och Fredrik Reinfeldt.
President Barack Obama tillsammans med sina besökare från Europa, från vänster Javier Solana, Jose Manuel Barosso och Fredrik Reinfeldt. Foto: SUSAN WALSH/AP

I deklarationen efter mötet fastslås att bägge parter ska verka för ett ambitiöst och omfattande internationellt klimatavtal men efteråt fastslog Reinfeldt att han efterlyser ännu mer politisk vilja från Obama, liksom från senaten där det inte föreligger stöd från de – enligt EU otillräckliga – åtgärderna.

– Det får inte bli så att den enes problem blir den andres ursäkta, sa Fredrik Reinfeldt till SvD efteråt med hänvisning till dels att Obama själv ska resa till Kina, dels att framstegen inte får vänta till våren – för då börjar den amerikanska mellanårsvalkampanjen så smått.

I förslaget till slutsatser från toppmötet i Washington säger EU och USA att de ska arbeta tillsammans för en överenskommelse som ska leda utvecklingen mot minskade utsläpp, med målet att nå en 50-procentig minskning av de globala utsläppen fram till 2050.

Annons
X

Det heter att det bör ske genom åtgärder i alla större ekonomier, även i de länder som befinner sig i ekonomisk utveckling.

EU och USA säger att de erkänner den vetenskapliga uppfattningen att den genomsnittliga ökningen av temperaturen inte bör överskrida två grader jämfört med den förindustriella nivån.

– Vi är överens om att vi måste fördubbla våra ansträngningar veckorna fram till mötet i Köpenhamn för att få till stånd ett ramverk för att hindra en möjlig, framtida ekologisk katastrof, sade president Obama vid pressträffen efter mötet.

– Vi behöver ett avtal i Köpenhamn som klarar tvågraders-målet, sade Fredrik Reinfeldt på presskonferensen med president Obama, rapporterar TT:s utsände.

För Fredrik Reinfeldt var den vaga kommunikén om klimatförhandlingarna från toppmötet en besvikelse.

– Det här är inte skrivningar vi vill se i Köpenhamn, sade Reinfeldt på en pressträff för svenska journalister.

– Ska vi få en global överenskommelse på plats som klarar tvågradersmålet, som har en finansieringsdel som är global, så måste vi hitta varandra i den här processen. Vi måste hitta den positiva energin hos alla politiska ledare som vill något, få dem att sluta att gömma sina åtaganden och få dem att kliva fram, sade Reinfeldt.

I övrigt upprepades åtagandena från tidigare toppmöten i år om att fortsätta arbetet på finans- och frihandelsområdena. En konkret nyhet i det omfattande bilaterala samarbetet som är inrättandet av ett energiråd på ministernivå, EU-US Energy Council.

Kurvan över USA:s anseende i stora länder i Europa djupdök åren 2006-2008 för att sedan studsa tillbaka till nivåer före George W Bush när Obama tog över i år. Men en ny nedgång i opinionssiffrorna kan förstås komma, till följd av spänningar i klimatfrågan och i strategin i Afghanistan. Reinfeldt kommenterade året som gått och sina egna erfarenheter så här i ett samtal:

– I amerikanska medier beskrivs Obama som Europas önskepresident och sedan noterar man lite förvånat: Varför gör då inte Europa allt det som USA tycker att man ska göra? Samtidigt som det finns någon sorts insikt om att man i Europa verkar sitta och undra varför Obama inte gör allt det vi tycker han borde göra?

Saken är den, menar Fredrik Reinfeldt, att det nu blivit vardag och att det handlar om ta itu med allvarliga sakfrågor. Och, fortsätter han, hanteringen sker på ett ”mycket bra sätt gemensamt”, från klimatfrågorna till Afghanistan, tack vare en gemensam värdegrund.

– Hela vår hantering av finanskrisen och G-20-processsen är ju väldigt mycket USA-Europa-samordnad. Jag tror att mina kolleger skulle säga att vi nu har ett mycket välfungerande transatlantiskt samarbete.

Fredrik Reinfeldt understryker att det faktum att han bjöds in till Vita huset redan dagen före toppmötet för att ordentligt gå igenom de olika punkterna (under 45 – 50 minuter, mot utsatta 30) visar att Obama tar EU på största allvar.

I de fall där det gnisslar ordentligt har inte så mycket förändrats i sak sedan Bushs dagar. Många i Washingtons tankesmedjor klagar fortfarande på att européerna inte ställer upp, i exempelvis Afghanistan.

– Jag vet att det ibland låter så. Men jag påpekade att vi är nu uppe i 35000 man i Afghanistan och det är faktiskt det största engagemanget Europa har gjort sedan världskriget, säger Reinfeldt med tillägget att EU dessutom avsätter en miljard euro i stöd till utvecklingsinsatser.

– Det här är ju en huvudfråga i utrikespolitiken i vartenda land, så de får nog erkänna att det där finns en enorm annan närvaro vid sidan av den amerikanska. Men frågan här är ju om de har en rätt strategi, fortsätter Fredrik Reinfeldt som anser att en del synpunkter från den ansvarige generalen, Stanley McChrystal, stämmer överens med europeiska tankar om afghanskt ledarskap, skydd av befolkningen, bekämpa extremister, uppbyggnad av förvaltningen.

Fler artiklar om Reinfeldts möte med Obama svd.se

TT

Annons
Annons
X

President Barack Obama tillsammans med sina besökare från Europa, från vänster Javier Solana, Jose Manuel Barosso och Fredrik Reinfeldt.

Foto: SUSAN WALSH/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X