Annons
X
Annons
X

Vädret försvårar räddningsarbetet

Räddningsarbetet efter oljeläckan från en cistern i Sandarne utanför Söderhamn förväntas pågå flera veckor. Arbetet försvåras av hårt väder och ett oljeområde rör sig mot Finland.

Saneringsarbetet är i full gång efter det stora oljeläckaget i Sandarne.
Saneringsarbetet är i full gång efter det stora oljeläckaget i Sandarne. Foto: KUSTBEVAKNINGEN

Räddningsarbetet ute till havs tvingades avbrytas på fredagen på grund av två meter höga vågor, enligt Lars Langman, stabschef på Kustbevakningens nordostregion.

– Det blåser ganska mycket, insatsen har försvårats och avbrutits av två meter höga vågor till havs, säger han.

Det är ingen is i området, vilket förenklar uppdraget. Men ett stort sammanhängande oljebälte driver österut.

Annons
X

– Vi har meddelat våra finska vänner om läget. De får information fortlöpande, säger Lars Langman.

Kustbevakningen har tre större miljöskyddsfartyg, sex mindre så kallade strandbekämpningsbåtar och tre andra logistikenheter på plats för att ta hand om de uppemot 800 kubikmeter råtallolja som läckt från en cistern vid fabriken Arizona Chemicals i Sandarne utanför Söderhamn. Det är en svetsfog som spruckit i cisternen och som gjort att oljan läckte ut under tisdagen.

Råtallolja förädlas i fabriken och används bland annat för tillverkning av lim.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Oljan är inte lika farlig som mineralolja, men den är väldigt skadlig för djurlivet, säger Lars Langman.

  Kustbevakningen har 40–45 man på plats som kommer att arbeta hela julhelgen med att begränsa skadorna. Till det kommer ungefär 35 personer i de kommunala insatserna.

  Tove Stenquist, informationschef för krishanteringen i kommunen, säger att man avlivat två fåglar som oljeskadats, och sett två svanar som också visade spår av att ha fått olja på sig. Ytterligare hundra fåglar bedömdes oskadda, vilket gjorde att man beslutade att något tält för fågeltvätt inte behövde sättas upp.

  – Vi har haft tur på så vis, säger hon.

  En ny rapport från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, visar att mindre än en tredjedel av landets kustkommuner saknar oljeskyddsplan som de övat på under de senaste fem åren. Söderhamns kommun har en plan, men har aldrig övat på den.

  – Vi har ju haft oljeutsläpp 1986. Det finns en oljekatastrofplan sedan 1987 som man använt sig av och en ny krishanteringsplan som vi utgått från. Om, eller om vi inte övat på att hantera oljekatastrofplaner, det kan man inte uttala sig om, säger Tove Stenquist.

  Annons
  Annons
  X

  Saneringsarbetet är i full gång efter det stora oljeläckaget i Sandarne.

  Foto: KUSTBEVAKNINGEN Bild 1 av 2

  På en karta från Kustbevakningen går det att se hur långt ut oljan spridit sig. De gröna symbolerna visar platser där olja hittats. Den största ansamlingen av olja finns just nu i det bruna, inringade området till höger i bild.

  Foto: KUSTBEVAKNINGEN Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X