Annons
X
Annons
X

Vädervarning ska rädda liv

Höstrusk kan kännas dystert, men ändå är den årstiden tillsammans med våren rena hälsovädret. Värmeböljor och köldknäppar är de dödligaste väderformerna. För att få ner antalet dödsfall tar SMHI och forskare nu fram ett varningssystem.

Foto: LARS PEHRSON/HASSE HOLMBERG

SKÖRDAR OFFER

Mörker, lite grått ljus och så mörker igen. Så har de senaste veckorna tett sig i Stockholmstrakten. Många bävar kanske för vintern och längtar redan till sommaren.

Men faktum är att sommarens värmeböljor är det dödligaste vädret. Ligger dygnsmedeltemperaturen över 12 grader ökar dödsfallen med runt 1,4 procent för varje grad som termometern stiger. När dygnsmedeltemperaturen kommer upp över 22 grader i minst två dygn skenar dödligheten, med nära 10 procent jämfört med om medeltemperaturen är runt 20 grader. Efter sju dagars värmebölja är dödligheten 20 till 25 procent högre.

Vissa riskgrupper klarar sig ännu sämre när det är riktigt varmt. För människor som vårdats på sjukhus för psykisk sjukdom ökar dödligheten med 90 procent efter en veckas värmebölja. Motsvarande siffra för människor med lungsjukdomen kol är 65 procent.

Annons
X

När klimatförändringarna gör Sverige allt varmare ökar risken för värmeböljor. För att samhället bättre ska hantera effekterna har SMHI och Umeå universitet fått i uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att ta fram ett värmevarningssystem.

Målet är att hitta metoder som förutser hur skadlig en kommande värmebölja blir. Ett förslag ska vara klart nästa år, och systemet ska vara i bruk till sommaren 2013.

Många andra länder har redan värmevarningssystem, och i Frankrike ser man ett tydligt resultat. Under en värmebölja 2003 dog 15000 människor. När landet tre år senare drabbades av en ny värmebölja skördade den bara en tiondel så många liv.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  .

  GRAFIK:
  Därför är extrema temperaturer farliga

  .

  Värmevarningssystemet i Sverige kommer troligen att ha olika varningsnivåer. I Frankrike ställs till exempel planerade operationer in inför en rejäl värmebölja, för att sjukhusen ska ha resurser att ta hand om drabbade.

  –En sådan åtgärd skulle kunna finnas i ena änden av skalan, medan den minsta åtgärden kan vara att varna allmänheten genom medierna. Däremellan kan man tänka sig att hemtjänsten gör tätare besök, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet och delaktig i att ta fram värmevarningssystemet.

  Extrem hetta och extrem kyla påverkar både dödlighet och sjuklighet.
  Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet

  Även extrem kyla ökar dödligheten, men i Sverige är effekten av kyla mindre än effekten av värme.

  –I varmare länder ökar dödligheten mer vid extrem kyla. Vi är mer förberedda på köldknäppar, med bättre hus och värmesystem och annat. Av samma anledning ökar hetta inte dödligheten lika mycket i länder med ett varmare klimat, säger Bertil Forsberg.

  I Storbritannien ställer kylan till med större besvär än i Sverige. Där har man redan varningssystem både för heta och kalla perioder.

  –Extrem hetta och extrem kyla påverkar både dödlighet och sjuklighet. Men en skillnad är att ökningen i dödsfall sker runt tio dagar efter att det varit riktigt kallt. På sommaren är effekten mer direkt, bara någon dag efter att hettan kommer, säger Patrick Sachon, chef för hälsoenheten på Storbritanniens nationella vädertjänst Met Office.

  Met Office och Storbritanniens hälsodepartement har ett system där riskgrupper, till exempel Kol-patienter, blir uppringda när en värmebölja är på gång.

  Kalla och varma temperaturer är dåliga för hälsan eftersom kroppen måste anstränga sig mer. Vid båda extremerna är det cirkulation och blodtryck som påverkas, och då tar hjärtat stryk.

  Också andningsorganen påverkas. Bästa vädret i Sverige ur hälsosynpunkt är en dygnsmedeltemperatur på 12–13 grader.

  –Då är det kanske runt 17 grader på dagen, och det vädret brukar infinna sig på våren och rätt tidigt på hösten, säger Bertil Forsberg.

  KOLLA:
  Hur blir vädret hos dig?

  QUIZ:
  Vad kan du om väderprognoser?

  Se hur vädret blir där du är klart.se Vad kan du om väderprognoser? quiz.svd.se Vad kan du om oväder? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: LARS PEHRSON/HASSE HOLMBERG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X