X
Annons
X
Recension

Destination Europa Vad vill regissören säga med flygande flykting?

"Destination Europa" är ett egensinnigt och vackert drama av den ungerske regissören Kornél Mundruczó. När flyktingen Aryan skjuts av gränspolisen dör han inte, utan stiger upp i luften som en ängel.

Aryan (Zsombor Jéger) blir skjuten – varefter han får förmågan att flyga. Foto: Triart
Läs mer om Veckans biofilmer

Det börjar med interiören från en djurtransport av kycklingar bland vilka skräckslagna syriska flyktingar står gömda. Plötsligt stannar bilen och flyktingarna flyr genom en nattlig skog. De kommer till en flod, där det finns båtar som ska ta dem över. De upptäcks, båtarna välter och flyktingarna kastar sig i vattnet. Far och vuxen son skiljs åt. De som kan simma springer så fort de kan när de kommit i land men de flesta fångas in av gränspolisen. Pappan försvinner, vi vet inte vart, medan sonen Aryan (Zsombor Jéger) blir skjuten.

Det är då filmen tar en helt ny vändning. Med tre stora hål i bröstkorgen börjar Aryan sakta stiga upp i luften medan bloddroppar svävar runt honom. Han flyger. Polisen Lászlo tror inte sina ögon när han ser liket försvinna. Vi möter Aryan på nytt i ett uppsamlingsläger där han söker sin far. I stället träffar han läkaren Stern (Merab Ninidze) som tjänar extra på att ta emot pengar av flyktingarna och sedan låta dem "försvinna" på sjukhuset, alltså låta dem rymma vidare. Även han får se Aryan flyga och bestämmer sig snabbt för att ta hand om pojken/ängeln.

Aryan (Zsombor Jéger) blir skjuten – varefter han får förmågan att flyga.

Foto: Triart Bild 1 av 2
Foto: Triart Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X