Annons

Johan Frostegård:Vad vi kan lära oss av den druckna apan

Chimpans på safariparken Dvur Kralove i Tjeckien.
Chimpans på safariparken Dvur Kralove i Tjeckien. Foto: Slavek Ruta/TT

Varför tål de flesta människor alkohol? En spännande teori kallas ”den druckna apan”, och går ut på att det gav evolutionära fördelar för våra förfäder för ungefär 10 miljoner år sedan att kunna äta fallfrukt, även om den hunnit jäsa. Men de enzym som behövs för att hantera alkohol är ojämnt fördelade.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Alla säger att Jeppe super men ingen frågar varför, heter det i Ludvig Holbergs snart 300 år gamla klassiska pjäs från 1722, ”Jeppe på berget”. En anledning kan förstås vara att hustrun Nille slår honom och är otrogen med klockaren. Men orsakssamband är inte alltid lätta att reda ut. En orsak till hans supande som är synnerligen säker är en variant på ett enzym, alkoholdehydrogenas, som behövs för att bryta ner alkohol och som Jeppe hade. Ytterligare enzym behövs, aldehyddehydrogenas. Utan denna blir alkoholintag högst onjutbart, vilket är skälet till att Antabus fungerar ganska bra för att få folk att avhålla sig från alkohol. Antabus hämmar nämligen enzymet. Om man dricker med Antabus i verksam koncentration i kroppen får man obehagliga symtom som huvudvärk, hjärtklappning, illamående och kräkningar, andnöd med mera.

Denna variant av alkoholdehydrogenas tycks ha uppstått för ungefär 10 miljoner år sedan hos våra apliknande förfäder, enligt nya rön och vetenskapens nuvarande ståndpunkt. Mutationer som kvarstår så länge brukar medföra en eller annan fördel när det gäller reproduktion eller överlevnad (eller bägge). Man får alltså räkna med att alkohol har funnits med i vår evolution under mycket lång tid (om det inte förhåller sig så att enzymvarianten har någon annan egenskap som inte har med nedbrytning av alkohol att göra och som är viktig – men någon sådan har veterligen inte påvisats). Det behövs bara mycket små fördelar för att en sådan förändring, mutation, ska bestå och rentav sprida sig i populationen, vilket skett hos människor från bland annat Europa. Hos många asiater har detta inte skett i samma grad vad gäller det andra enzymet aldehyddehydrogenas, där de ofta har lägre aktivitet hos detta enzym.

Annons
Annons
Annons