Johan Frostegård:Vad vi kan lära oss av den druckna apan

Schimpans på safariparken Dvur Kralove i Tjeckien.
Schimpans på safariparken Dvur Kralove i Tjeckien. Foto: Slavek Ruta/TT

Varför tål de flesta människor alkohol? En spännande teori kallas ”den druckna apan”, och går ut på att det gav evolutionära fördelar för våra förfäder för ungefär 10 miljoner år sedan att kunna äta fallfrukt, även om den hunnit jäsa. Men de enzym som behövs för att hantera alkohol är ojämnt fördelade.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Alla säger att Jeppe super men ingen frågar varför, heter det i Ludvig Holbergs snart 300 år gamla klassiska pjäs från 1722, ”Jeppe på berget”. En anledning kan förstås vara att hustrun Nille slår honom och är otrogen med klockaren. Men orsakssamband är inte alltid lätta att reda ut. En orsak till hans supande som är synnerligen säker är en variant på ett enzym, alkoholdehydrogenas, som behövs för att bryta ner alkohol och som Jeppe hade. Ytterligare enzym behövs, aldehyddehydrogenas. Utan denna blir alkoholintag högst onjutbart, vilket är skälet till att Antabus fungerar ganska bra för att få folk att avhålla sig från alkohol. Antabus hämmar nämligen enzymet. Om man dricker med Antabus i verksam koncentration i kroppen får man obehagliga symtom som huvudvärk, hjärtklappning, illamående och kräkningar, andnöd med mera.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons