Annons

Anna Charlotta Johansson:Vad väljarna bryr sig om på riktigt

Migrationsminister Heléne Fritzon tycktes vrida sig i plågor när hon presenterade förslaget om uppmjukning av asylreglerna för ensamkommande.
Migrationsminister Heléne Fritzon tycktes vrida sig i plågor när hon presenterade förslaget om uppmjukning av asylreglerna för ensamkommande. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Vi var många som lyfte på ögonbrynen när vi såg finansminister Magdalena Anderssons utspel i Dagens Nyheter några dagar före jul. I intervjun uppmanar hon asylsökande att söka sig till andra länder än Sverige. "De har större möjligheter om de söker sig till något annat land". När Sara Skyttedal, dåvarande ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund, i DN i slutet av augusti valåret 2014 skrev att "vi måste börja diskutera gräns för antalet flyktingar" fick hon löpa gatlopp. Hon blev hårt ansatt från alla håll, även sitt eget parti.

När en högt uppsatt minister i regeringen nu visar på detta missmod i flyktingfrågan är det egentligen ingen mer än Gustav Fridolin (alltså regeringskollega) som svarar med ett avgrundsvrål. Det uppstår onekligen en del frågetecken om hur samarbetet i regeringen fungerar. "Välkommen till föreställningen! Det är valår och showen har precis börjat!" Det må vara lätt att ironisera över det spektakel politiken ibland blir, särskilt under valår, men den politiska oenigheten är inte underhållning. Det är utifrån dessa positioner och dessa ställningstaganden vår framtida verklighet formas.

Annons
Annons
Annons