X
Annons
X
Recension

Kärlekens samtal Vad tyckte Roland Barthes om kärleken?

I "Kärlekens samtal" från 1977 skrev den franske litteraturkritikern Roland Barthes om förälskelsens vånda, berusning och olidliga väntan vid tysta telefoner.

”Att läsa Barthes samlade verk är att följa en alltmer intensiv jakt på formuleringen av allt det där som ligger bortom språket”, skriver Magnus Bremmer. Foto: Sophie Bassouls/AOP

Så gott som alla har sagt det. Få har sannolikt grunnat så mycket på dess betydelser som Roland Barthes. ”Jag älskar dig” – vad betyder det egentligen? "Ingenting", skulle nog Barthes svara.

Roland Barthes (1915-1980) är språkforskaren som blev språksprängare. Han är litteraturkritikern som övergav de strukturella språkanalyserna för att hänge sig åt estetiska uppenbarelser. Som ägnade ett liv åt att försöka tolka tecken för att nå fram till den punkt där tecknet tar slut. Att läsa Barthes samlade verk är att följa en alltmer intensiv jakt på formuleringen av allt det där som ligger bortom språket, det som inte går att formulera eller klassificera, det som är mer kropp än tecken.

”Att läsa Barthes samlade verk är att följa en alltmer intensiv jakt på formuleringen av allt det där som ligger bortom språket”, skriver Magnus Bremmer.

Foto: Sophie Bassouls/AOP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X