Annons

Paula Röttorp:Vad som syns och vad som inte syns

Foto: Matt Dunham / TT

Problemet med att stora frågor reduceras till symboler är att vi inte förmår se helheterna och därför förlorar förmågan till flera perspektiv.

Under strecket
Publicerad

Den mänskliga hjärnan måste förenkla svåra skeenden och komplexa sammanhang till begrepp och ännu hellre symboler och bilder. Det gäller inte minst inom politiken, som ofta använder förenklingar för frågor där det både finns saker vi ser och saker som vi inte ser. Snabba skeenden syns bättre än långsamma. Dessutom vet vi från forskning att förbättringar märks mindre än försämring eftersom vi är mer rädda för att förlora något, än att gå miste om en framtida vinst.

EU är exempel på något som samtidigt är tekniskt, påverkar många aspekter av samhället och varar under lång tid. Debatten om en sådan komplexitet har alltid dominerats av symboler – både positiva och negativa. När vi röstade 1994 försökte ja-sidan prata fred och välstånd men symbolerna blev snus, gurkor som måste vara raka, choklad som inte innehöll tillräckligt mycket kakao och andra exempel på byråkratisk klåfingrighet – eller egentligen bara lite andra regler än vi redan hade.

Annons
Annons
Annons