Annons

”Vad ska vi göra med vår åttaårings ångest?”

Ångest är obehagligt men går över, påminner Jenny Jägerfeld.
Ångest är obehagligt men går över, påminner Jenny Jägerfeld. Foto: TT och SvD

Föräldrarna är oroliga för dotterns ångest, utlöst av en skrämmande period i skolan. ”Behåll lugnet”, råder psykolog Jenny Jägerfeld och ger några tips.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Vår åttaåriga dotter har alltid varit en glad och välmående tjej, men har på senare tid börjat utveckla en nästan ångestliknande oro som vi föräldrar har svårt att hantera. För några månader sedan fick dottern influensa och återhämtningen tog lång tid. I skolan fick hon vid ett par tillfällen ont i magen och kände sig svimfärdig med yrsel och ont i huvudet. Det här skrämde henne rejält eftersom det blev lite uppståndelse i skolan och hon tyckte det var obehagligt. Vår strategi var att peppa henne, men inte låta det här ta över. Vi fick god hjälp från skolan. Vi har även varit till läkare för att försäkra oss och henne om att det inte är något kroppsligt fel.

Vi upplever att hon ofta får ångestliknande tankar som handlar om att hon ska börja må dåligt, det kan vara inför ett kalas, inför bad i skolan eller inför en resa. Nu är vi oroliga för att detta ska bli värre och hindra henne i vardagen. Vad ska vi göra?

Annons
Annons
Annons