Annons
X
Annons
X

”Vad ska jag göra med mitt liv?”

Psykologen Madeleine Gauffin Rahme svarar på läsarnas frågor på SvD.se/idag.

Psykologen svarar

FRÅGA: Hur ska jag få reda på vad jag vill göra i mitt liv? Jag är en kvinna på snart 40 år. Jag har ingen högskoleutbildning och mina intressen är åt det kreativa hållet. Jag tycker om att greja i trädgården, måla tavlor, göra egna julkort/inbjudningskort och inreda hemma. Jag har provat diverse jobb, men hamnar aldrig riktigt rätt. Jag har dåligt självförtroende och har jobbat med detta och tar små, men bra kliv framåt. Men när det gäller mitt yrkesval så kommer jag ingenstans i mina tankar.

Nu har jag fått besked på min arbetsplats att jag kanske inte kan vara kvar. Jag jobbar deltid och kommer att bli tvungen att gå upp på heltid om ett år. Vilket jag inte vill eller kan klara av just nu i min familjesituation. Jag försöker se det som en chans att kanske äntligen hitta rätt, ta reda på vad jag vill göra. Men det är så svårt.

Alla säger att jag ska utgå från mina intressen och se vad jag tycker är roligt att göra. Men det går inte att leva på att skapa vykort eller måla tavlor. Jag vet också att jag inte är ute efter att göra karriär, jag vill bara hitta ett arbete som jag kan trivas med. Man är ju trots allt på sin arbetsplats många timmar om dagen. Tacksam för tips. /Rådvill

Annons
X

SVAR: Ja, kanske det är dags nu att byta kurs när det blir ändringar på ditt gamla jobb och du inte kan vara kvar som det krävs av dig. Du får kanske en puff av omständigheterna.

Har du varit i kontakt med arbetsförmedlingen för att få yrkesrådgivning? Universitet har också studievägledning med tester man kan göra för att få en bättre aning/överblick om möjliga yrken. Här kan du få verkligt grundläggande hjälp att resonera kring framtida val.

Det är härligt och livsbejakande med kreativa intressen, men ofta är det svårt att försörja sig på dem. Kanske skulle du ha lust att utbilda dig till något där du har användning för din kreativitet och ditt praktiska handlag? Det finns mängder av yrken där du kan få utlopp för det.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Klokt och modigt av dig att vilja våga satsa på nya vägar! 
  /Madeleine Gauffin Rahme

  HÄR mailto:psykologensvarar@svd.se frågor & svar svd.se här mailto:psykologensvarar@svd.se Ställ en egen fråga! mailto:psykologensvarar@svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X