"Vad ni än gör, tro inte på boken om Hans och Greta"

Sagan om Hans och Greta publicerades 1812.
Sagan om Hans och Greta publicerades 1812. Foto: IBL

För någon månad sedan skrev jag om sagan om Rödluvan, som kan spåras långt tillbaka till medeltiden. Detta har resulterat i fler frågor om sagor, och idag är det dags för en av de allra vidrigaste, den om Hans och Greta.

Ni vet, historien om de två små barnen som föräldrarna vill bli av med så mycket att de låter dem gå vilse i skogen i förhoppningen om att de skall svälta ihjäl, varefter de fängslas av en häxa som vill äta upp dem, något som endast avvärjs genom att de lyckas knuffa in henne i ugnen.

Hur gammalt är detta norénska familjeskräckfilmsmanus?

Under strecket
Publicerad
Annons

Sagan om Hans och Greta, på tyska Hänsel und Gretel, kan inte spåras lika långt tillbaka som många andra av de berättelser som bröderna Grimm nedtecknade i början av 1800-talet. Rödluvan, Snövit, Törnrosa med flera sagor är mycket äldre, om vi utgår från bevarade nedteckningar.

”Hans och Greta” nedtecknades omkring 1810 och publicerades 1812, och av senare anteckningar framgår att bröderna Grimm bland annat utgick från hessiska berättelser. En annan bidragsgivare var Dorothea Wild, en kvinna som senare gifte sig med Wilhelm Grimm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons