Vad monogama åkersorkar kan lära oss om kärlek

Åkersorken lever kärnfamiljsliv medan släkting bergssorken är en riktig Don Juan. Vad beror skillnaden på?
Åkersorken lever kärnfamiljsliv medan släkting bergssorken är en riktig Don Juan. Vad beror skillnaden på? Foto: Qz Illustration: SvD

Åkersorken lever kärnfamiljsliv medan släktingen bergssorken är en riktig Don Juan. Vad beror skillnaden på? Neurokemi – närmare bestämt hormonerna oxytocin och vasopressin. Del 4 av 14.

Under strecket
SvD
Publicerad
Lone Frank, vetenskapsjournalist och författare till boken ”Att älska: Om kärlekens natur”.

Lone Frank, vetenskapsjournalist och författare till boken ”Att älska: Om kärlekens natur”.

Foto: Pernille Ringsing
Annons

Vad var det min bekante J sade till mig medan han höll en cappuccino i ena handen och sin eviga cigg i den andra? ”Du hittar inte kärlekens väsen i molekylstrukturer.” Han var mycket laid back och en smula docerande. Visst, han kunde gå med på att förälskelsens speciella vansinne rullar fram på vågor av ämnen som tillfälligt vänder ut och in på hjärnan. Men allt det där andra då, alla de mer subtila och mer varierade uttrycken för kärlek? Här räckte det med att psykologer kategoriserar de band vi knyter och redogör för hur vår tidiga uppväxt skapar förväntningar och mönster som sedan sipprar in i andra relationer. Vad mer skulle man kunna få ut av att borra vidare i saken och rota runt i folks synapser?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons