Annons

Vad menas med islamofobi?

Vad menas egentligen med begreppet islamofobi? Den frågan ställer Josef Edebol, doktorand i teologi, efter den senaste tidens debatt kring Socialdemokraterna och Omar Mustafa.

Under strecket
Publicerad

I samband med debatten kring Omar Mustafa och Socialdemokraterna dyker begreppet islamofobi upp i tid och otid. Det talas om att Mustafas inträde i partisyrelsen väckte ”starka islamofoba krafter”, exempelvis. En fråga är om Omar Mustafa verkligen är representativ för islam, så att motstånd mot honom eller hans åsikter verkligen uttrycker motstånd mot islam. Men vad jag vill diskutera här är vad som menas med begreppet islamofobi, för det missbrukas ofta idag.

Fobi är något man har för ting man uppfattar med sinnena, som en läskig spindel i badkaret eller höga höjder. Så snart en part i en debatt anklagar den andra för att vara fobisk, är det som att säga att motståndet inte är grundad i sakliga argument utan i känslor som är passivt triggade av ett föremål. Men det är inte så vi förhåller oss till religioner eller begrepp överhuvudtaget. Det är ett billigt retoriskt knep som sänker hela diskussionen om religion och religiösa föreställningar i Sverige.

Annons
Annons
Annons