Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Vad måste ske innan en svensk minister avgår?

(uppdaterad)
Terrordådet i Stockholm
Foto: Tomas Oneborg

Terrorattacken mot Stockholm väcker frågor om säkerhet, krisberedskap och samhällsgemenskap. Men dådet belyser också den säregna svenska politiska kulturen.

I Sverige har vi förvisso haft vår beskärda del av ministrar som tvingats eller sett sig tvungna att avgå. En kategori har avslöjats med smärre försummelser. Aida Hadzialic (S) fastnade i en trafikkontroll med 0,2 promille i blodet. Cecilia Stegö Chilò (M) hade inte betalt tv-licensen. Maria Borelius (M) hade haft svart hemhjälp. Andra har fått gå efter att deras förtroende har undergrävts under en tid, varför de fått svårt att bedriva något politiskt arbete alls, som Åsa Romson (MP) och Mehmet Kaplan (MP). Någon har också avgått i kraft av egen övertygelse – Mikael Odenberg (M) kunde inte acceptera nedskärningarna i försvaret. Slutligen har vi också statsråd som tvingats bort efter övertramp i tjänsten. Laila Freivalds (S) var visserligen länge hårt ansatt efter hanteringen av tsunamin, men det var när hennes tjänstemän lät släcka ner en hemsida tillhörig ett oppositionsparti som hon fick avgå.

Men när ett helt politikområde fullständigt havererar, reses inte ens frågan.

Annons
X

”Hade utvisningarna fungerat skulle dådet aldrig skett”, skrev Sveriges kanske tyngste politiske kommentator, K-G Bergström i Expressen. Den man som har erkänt attacken befann sig olovligen i landet.

Enligt Patrik Engström, chef för gränspolisen, finns det nu 12 500 utvisningsärenden där personerna har avvikit. Av dem som polisen får i uppdrag att utvisa, avviker mer än 75 procent. De kommande åren väntas 50000 personer gå under jorden när de får sina avslag.

Situationen har förstås inte uppstått över en natt. Det är inte migrationsminister Morgan Johansson (S) personligen som har släppt alla tyglar i återvändandehanteringen. Man kan lika väl peka på hans företrädare Tobias Billström (M), som med åtta år är den som har suttit längst på taburetten.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men det är migrationsministerns ansvarsområde.

  I många andra länder skulle ett statsråd med ansvar för ett politikområde som misskötts känna sig tvunget att avgå. Men inte i Sverige.

  Annons
  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X