Annons

Kim Salomon:Vad Mao kan lära oss om populism

Maos porträtt blickade ut över 70-årsfirandet av Folkrepublikens födelse i oktober.
Maos porträtt blickade ut över 70-årsfirandet av Folkrepublikens födelse i oktober. Foto: Xu Yu/TT

Med sina kommunistiska löften inspirerade Mao Zedong stora delar av världens missnöjesrörelser, inte sällan med förödande konsekvenser. En ny bok om maoismens globala verkningar visar att det inte saknas paralleller till populismens frammarsch i våra dagar.

Under strecket
Publicerad

Mao Zedong har miljoner kinesers liv på sitt samvete. På rankinglistan över 1900-talets grymmaste förövare tillhör han tveklöst toppskiktet tillsammans med Hitler, Stalin och Pol Pot. Det finns emellertid konkurrerande bilder. I Andy Warhols serie med kändisporträtt hamnar den kinesiske ledaren i sällskap med Mick Jagger och Marilyn Monroe. Och i Kina förevigas hans milda godmodiga leende i små näpna porslinsfigurer som förvandlar honom till harmlös kitsch. Men ordförande Mao är långtifrån oförarglig och kan heller inte avfärdas som hötorgskonst, vilket den brittiska sinologen Julia Lovell poängterar i den nya boken ”Maoism: A global history” (The Bodley Head).

Med sökarljuset på maoismens globala resa ger Lovell en sammanhängande överblick över den kommunistiska regimens internationella tentakler, och visar att Kina utgjorde en av kalla krigets nyckelspelare. Maoismen var ingen diffus idé utan en strategi med världsomspännande ambitioner som förvånansvärt enkelt fick fäste i främmande miljöer. 

Annons
Annons
Annons