Annons

Marie Rådbo:Vad livet på Venus kan lära oss om jorden

”Att vara meteorolog på Venus skulle vara tjatigt. Alltid samma prognos:  i morgon molnigt, ostlig vind och stekhett, 470 grader.”
”Att vara meteorolog på Venus skulle vara tjatigt. Alltid samma prognos: i morgon molnigt, ostlig vind och stekhett, 470 grader.” Foto: Nasa

Uppgiften om att det eventuellt kan finnas någon form av liv på Venus har åter riktat blickarna mot den starkast lysande planeten. Drömmar om Venus som en paradisisk tvillingplanet har närts sedan urminnes tider – tills vi lärde oss om den livsfientliga växthuseffekten.

Under strecket
Publicerad

Året ut kan vi njuta av Venus i östlig riktning på morgonen, morgonstjärnan, även kallad aftonstjärnan – allt beroende på om vi ser den i samband med soluppgång eller solnedgång. Planeten namngavs efter romarnas motsvarighet till Afrodite, kärlekens och skönhetens gudinna, och är den planet som lyser starkast av alla. Venus är till och med den himlakropp som syns bäst på himlavalvet – efter solen och månen – och det tack vare de tjocka moln som omsluter planeten. Moln reflekterar solljus effektivare än barmark.  

Om man inte vet att detta intensiva ljus härrör från Venus kan det vara lätt, alltför lätt, att tolka det som både det ena och det andra. Det hände även den tidigare amerikanske presidenten Jimmy Carter under hans tid som guvernör i Georgia, så ni andra är i gott sällskap. Eller dåligt, beroende på hur man ser det. 

Annons
Annons
Annons