Annons

Ivar Arpi:Vad ligger bakom kvinnors nya otrygghet?

Evenemanget We are Sthlm i Kungsträdgården. 2015 anmäldes 19 fall av sexövergrepp. 2016 var fler poliser och annan säkerhetspersonal på plats och nytt är att även övervakningskameror sätts upp.
Evenemanget We are Sthlm i Kungsträdgården. 2015 anmäldes 19 fall av sexövergrepp. 2016 var fler poliser och annan säkerhetspersonal på plats och nytt är att även övervakningskameror sätts upp. Foto: Anders Wiklund/TT
Under strecket
Publicerad

På musikfestivaler, bussar, i badhus och andra offentliga miljöer har många – särskilt kvinnor – märkt av en förändring. Inte bara den upplevda otryggheten bland kvinnor har ökat, utan även antalet anmälda sexualbrott. I synnerhet är det unga kvinnor, 16–24 år, som drabbats. Det började förvisso inte 2016, men det var då en ny normalbild växte fram i Sverige. Vad ligger bakom?

Året före kom över 35 000 ensamkommande – de flesta män från länder som Afghanistan, Eritrea och Somalia. Och det är ingen vild gissning att tiotusentals unga män från kulturer med en helt annan kvinnosyn än den som generellt råder här, kan få konsekvenser för kvinnor. I varenda kartläggning som Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har gjort av vilka som begår sexualbrott är män med utländsk bakgrund kraftigt överrepresenterade.

Annons
Annons
Annons