Vad leder övervakningen till?

Massövervakningen på internet kostar mycket pengar utan att leda till något praktiskt resultat, skriver företrädare för Piratpartiet med anledning av NSA-avslöjandet.

Under strecket
Publicerad

Demonstranter visar sitt stöd för Edward Snowden i Union Square Park, New York, på måndagen.

Foto: AP
Annons

De senaste dagarna har vi kunnat läsa om hur USA massövervakar Internet via det topphemliga programmet PRISM. På många sätt påminner PRISM om den övervakning som FRA utför i Sverige med stöd av den lag som röstades igenom i Sveriges riksdag under 2008. Det gemensamma är att man massövervakar hela internet utan att först ha några initierande misstankar. Det är också oklart vad man letar efter och hur det ska hittas, när det gäller FRA är definitionen av vad som är ett hot minst sagt otydlig. Vi menar att denna övervakning bara kostar massa pengar utan att leda till något praktiskt resultat, samtidigt som det finns effektivare alternativ till denna massövervakning.

Det här är en infekterad debatt, på ena sidan har vi de som förespråkar denna övervakning och anförtror staten att jaga efter dessa diffusa hot, på den andra sidan har vi de som anser att vi i Sverige inte ska utföra kränkningar som vi inte behöver. Alla vill antagligen samma sak, dvs ha ett tryggt samhälle, men frågan är naturligtvis hur detta ska uppnås. Mer massövervakning införs ständigt med argumentet att samhället ska bli säkrare, men frågan är om det inte leder till det direkt motsatta när mycket stora resurser spenderas utan att nå ett praktiskt resultat.

Annons
Annons
Annons