Annons
X
Annons
X

Vad leder övervakningen till?

Massövervakningen på internet kostar mycket pengar utan att leda till något praktiskt resultat, skriver företrädare för Piratpartiet med anledning av NSA-avslöjandet.

Demonstranter visar sitt stöd för Edward Snowden i Union Square Park, New York, på måndagen.
Demonstranter visar sitt stöd för Edward Snowden i Union Square Park, New York, på måndagen. Foto: AP

BRÄNNPUNKT NSA-AVSLÖJANDET

De senaste dagarna har vi kunnat läsa om hur USA massövervakar Internet via det topphemliga programmet PRISM. På många sätt påminner PRISM om den övervakning som FRA utför i Sverige med stöd av den lag som röstades igenom i Sveriges riksdag under 2008. Det gemensamma är att man massövervakar hela internet utan att först ha några initierande misstankar. Det är också oklart vad man letar efter och hur det ska hittas, när det gäller FRA är definitionen av vad som är ett hot minst sagt otydlig. Vi menar att denna övervakning bara kostar massa pengar utan att leda till något praktiskt resultat, samtidigt som det finns effektivare alternativ till denna massövervakning.

Det här är en infekterad debatt, på ena sidan har vi de som förespråkar denna övervakning och anförtror staten att jaga efter dessa diffusa hot, på den andra sidan har vi de som anser att vi i Sverige inte ska utföra kränkningar som vi inte behöver. Alla vill antagligen samma sak, dvs ha ett tryggt samhälle, men frågan är naturligtvis hur detta ska uppnås. Mer massövervakning införs ständigt med argumentet att samhället ska bli säkrare, men frågan är om det inte leder till det direkt motsatta när mycket stora resurser spenderas utan att nå ett praktiskt resultat.

Vi vet att övervakningen kostar otroligt mycket pengar. Övervakningen bara från FRA och datalagringsdirektivet här i Sverige beräknas kosta samhället miljarder kronor. Men trots detta får man aldrig höra vad det konkreta resultatet är av denna denna övervakning. Frågor som hur många terrorister vi egentligen har stoppat med hjälp av massövervakning får vi aldrig något bra svar på. Finns det verkligen några effektiva algoritmer som hittar terrorhot bland dessa hissnande berg av mail, personliga meddelanden, tweets och statusuppdateringer? Vi i Piratpartiet är mycket misstänksamma mot detta och många kritiker menar att massövervakning inte ens fungerar.

Annons
X

Inget tyder på att den svenska terroristen som sprängde sig i Stockholm hade kunnat stoppats med hårdare övervakning av Internet. Terrorister är många gånger ensamma eller väljer att kommunicera genom att träffas utanför internet, och då kommer signalspaning över internet aldrig att fungera. Dessutom räcker de ekonomiska resurser som finns i dag enbart till att övervaka bråkdelar av hela Internet. Kostnaderna för att fullständigt övervaka hela internet skulle vara nästan oöverskådliga. Massövervakning är därför ett mycket dåligt och kostnadsineffektivt instrument för att hitta och stoppa terrorister.

Samtidigt får Sverige får allt svårare att argumentera för ett fritt internet ute i världen när vi samtidigt anser oss själva ha rätten ett övervaka det. Varför ska diktaturer som Kina inte få övervaka Internet när till och med vi tar oss den rätten? I dag är ett fritt internet en internationellt erkänd grund för demokratiska rörelser. Det gör att det även finns en säkerhetspolitisk aspekt av massövervakningen som knappast leder till en stabilare omvärld.

Vi i Piratpartiet anser att ett mycket bättre alternativ till massövervakning är vanlig klassisk polisiär spaning. Dvs där man spanar på en mindre mängd individer från en direkt misstanke mot dessa individer, exempelvis via telefonavlyssning, buggning, eller varför inte buggning av internetanslutning. Detta måste naturligtvis göras rättssäkert och med rimlig måtta, men det finns det redan en rättslig tradition av. Detta bör även göras av polis och inte FRA. I praktiken är detta ett betydligt kraftfullare verktyg än massövervakning eftersom en större mängd av den information som samlas in blir relevant, och därmed blir verktyget mer kostnadseffektivt och bättre på att stoppa riktiga terrorister.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  C MAGNUS BERGLUND

  styrelseledamot Piratpartiet

  ISABELLE DANIELSSON

  styrelseledamot Piratpartiet

  MATTIAS LENNARTSSON

  medlem Piratpartiet

  OLIVER HÖRBERG

  styrelseledamot Ung Pirat Väst

  ANDERS S LINDBÄCK

  styrelseledamot Piratpartiet

  Mer om skandalen kring IT-spioneriet i USA

  PLAN ”Tagit extrema säkerhetsåtgärder” svd.se AGRELL ”Sociala medier som syltkar” svd.se SVENSK EXPERT ”Det är större än Watergate” svd.se HONGKONG ”Därför kunde Snowden fly” svd.se BRANDEL Något Stasi kunnat drömma om svd.se AVSLÖJAT ”IT-jättar hjälper USA spionera” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Demonstranter visar sitt stöd för Edward Snowden i Union Square Park, New York, på måndagen.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X