Vad kommer du att rapportera från NY?

Vid årsskiftet blir Daniel Kederstedt SvD Näringslivs nya korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. I bildspecialen här ovanför delar han med sig av sina bästa New York-tips.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jag hamnade på Rodeo Bar (375 3rd Avenue) under mitt första New York-besök 2005 och kommer alltid tillbaka. Det må blåsa kallt ute, men en frozen margaritha här värmer i kroppen. Dessutom alltid högkvalitativ livemusik på denna ”honkytonk”, som bland mycket annat även rymmer en husvagn och en uppstoppad buffalo. Är det varmt ute rekommenderas även att du kilar iväg ett par kvarter västerut. På 230 Fifth Avenue ligger baren, med samma namn som adressen, som från sitt tak på 20:e våningen erbjuder grym utsikt över Manhattan.

Foto: DANIEL KEDERSTEDT

Rodeo Bar från utsidan.

Foto: DANIEL KEDERSTEDT

Mellan finansdistriktens stora skyskrapor gömmer sig det pittoreska och kullerstensprydda Stone Street. Gatan, som ursprungligen var längre styckades upp av Goldman Sachs byggnad (bilden) på 85 Broad Way, är en stor kontrast mot finansmeckats svulstiga byggnader och rymmer flera mysiga restauranger, kaféer och barer. Om du vill slå dig i slang med mäklarna på Wall Street är det här en bra utgångspunkt.

Foto: RICHARD DREW/AP

Chinatown må vara packat med folk, fyllt med krimskrams och allmänt frustrerande. Men där finns också godbitar som Sanur (18 Doyers Street). Ta trappan till höger om entrén och kliv ner i en restaurang som bland annat serverar en väldigt god, men också stark, curryspäckad skaldjursnudelsoppa för 4:75 dollar. Garanterat turistfritt, i alla fall oftast.

Foto: DANIEL KEDERSTEDT

Det är svårt att inte ta med Central Park på en sådan här lista. Parken, som är ungefär lika stor som hela Södermalm, inbjuder till en av de bästa löprundor som du någonsin kan ta. Dessutom är den fylld av möjligheter i form av goda middagar, båtutflykter, konserter, baseballmatcher, skridskoåkning...

Foto: MARK LENNIHAN/AP

New York vore inte New York om det inte vore för att dess invånare älskar staden över allt annat. Den kärleken använder bigapplegreater.org som erbjuder turister att bli guidade av lokalinvånare. Men eftersom allt är gratis gäller det att vare ute i god tid. Ett alternativ för den som har fokus på Wall Street är isango.com och downtownny.com som arrangerar rundturer kopplade till finanskrisen.

Foto: FRANK FRANKLIN/AP

SvD:s redaktionslokaler på Mäster Samuelsgatan byts mot vidare vyer i The Big Apple. Daniel Kederstedt kan rätta till slipsen: ”Jag får mitt drömjobb nu.”

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

Vad kommer du att rapportera från NY?

–Mycket kommer oundvikligen att kretsa kring börserna och vad som händer på Wall Street, men jag hoppas också kunna skildra helt andra delar av näringslivet. Nya trender och alla smått galna men kreativa människor som tycks anlända till staden i en aldrig sinande ström.

Annons
Annons
Annons