Annons

Janerik Larsson:Vad Jussi Halla-aho kan lära Jimmie Åkesson

Åkessons nye kompis?
Åkessons nye kompis? Foto: Jussi Nukari
Under strecket
Publicerad

Sannfinländarns nye partiledare Jussi Halla-aho har en hel del att lära Jimmie Åkesson.

Sannolikt lämnar nu Sannfinländarna den finländska regeringen.

Under Timo Soini, som någon dag till är Finlands utrikesminister, har Sannfinländarna försökt ta regeringsansvar. Det är svårt för ett populistparti att få medlemmar och anhängare att acceptera regeringsmaktens bördor. De ser partiet som ett protestparti som inte ska ta ansvar.

Halla-aho är en mycket mera extrem politiker än sin företrädare, men han har en majoritet av de partiaktiva bakom sig.

Man kan inte utesluta att partiet spricker nu eller att partiets väljarstöd fortsatt minskar, men det motsatta är minst lika sannolikt.

Riktigt vad Jimmie Åkesson och hans partibefinner sig i valet mellan någon typ av politiskt ansvar och att vara ett renodlat populist- och protestparti är inte riktigt klart idag.

De krafter som nu i de borgerliga partierna markerar att SD aldrig ska ha minsta lilla politiskt inflytande stöder onekligen den linje som Halla-aho nu vill driva i Finland.

Under Soinis tid som partiledare har Sannfinländarna markerat distans till SD. Halla-aho signalerar nu en önskan om ett närmare samarbete mellan de båda partierna.

Halla-aho och SD är enade t ex om önskan att lämna EU. Så här säger Halla-aho som f ö är medlem av Europaparlamentet:

– De sannfinländska väljarna stöder tanken på att få rösta om en kontrollerad utgång ur EU. Det som EU-integrationen för med sig är problem som inte kan lösas på annat sätt än med mer integration, som till exempel den gemensamma valutan och rörelsefriheten

Halla-aho markerar en mycket mera invandringsfientlig linje än vad SD gjort på sistone. Han påminner mera om Åkesson för en del år sedan.

2012 dömde Högsta domstolen honom för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp, en dom han alltjämt riktar kritik mot. Också i andra texter än den han dömdes för gör han svepande beskrivningar av islam.

Hur SD ska hantera Halla-aho blir nog intressantare än vad som sker i den finländska regeringen – åtminstone i ett svenskt perspektiv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons