”Vad har jag för ansvar för min mamma?”

Mamman ljuger om att hon tar sina mediciner, skyller på andra och anklagar. ”Hon fyller mig med dåligt samvete – men det är otäckt att träffa henne när hon är psykotisk/manisk”, skriver insändaren. Måste man som vuxen ta ansvar för sin mamma?

Publicerad
Annons

FRÅGA: Min mamma är bipolär och jag har svårt att förhålla mig till hennes sjukdom, min fråga är – vad är mitt ansvar? Och vad är hennes?
Hon har varit sjuk i hela mitt liv (jag är drygt 40) med inläggningar på sjukhus och många mörka perioder. Som tonåring reagerade jag allvarligt en gång, jag kunde inte gå eller röra mig på flera dagar. Jag har först på senare år förstått att det måste ha varit riktigt svårt att växa upp med en psykiskt sjuk mamma och en våldsam pappa.

Relativt sent i livet har jag bildat familj och lever nu med man och två små barn. Jag har brutit kontakten med min pappa då han visade sig våldsam mot mig och min familj. Han är skild från min mamma sedan länge, men hon fortsätter att sätta honom på piedestal (han har sagt upp bekantskapen med henne många gånger) och envisas, trots att hon känner till hans våldsamheter, att till varje pris hålla kontakten med honom.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons